Hlavní obsah

Praha 1 vymění čtyři domy v centru za další radniční budovu

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

Radnice Prahy 1 sice personálně zeštíhlela, ale pořizuje si ještě jednu budovu. Měl by jí patřit několikapatrový dům na rohu ulic Štěpánské a V Jámě. Jelikož objekt o výměře 4500 čtverečních metrů náleží městu, musí k tomu dát ještě souhlas městské zastupitelstvo.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Dalším sídlem radnice Prahy 1 má být dům na rohu ulic Štěpánská a V Jámě.

Článek

„Vznikne tak moderní fungující úřad, v obou objektech budou mít občané veškerý servis,“ tvrdí starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). Radnici pak bude čekat akce kulový blesk. Do nového objektu se mají přestěhovat odbory, které jsou rozházené na zhruba deseti místech v centru, jako například školský a sociální kurátoři. Jen ve Vodičkově ulici jsou tři detašovaná pracoviště, další na Betlémském náměstí, kde sídlí právě kurátoři.

„Nyní máme přes 2000 metrů dislokovaných pracovišť, která necháme zrekonstruovat a potom je pronajmeme. Z toho bychom měli ročně získat několik miliónů korun,“ uvedl starosta. Radnicí chystanou transakcí odpadne plánovaná nástavba na hlavní budovu ve Vodičkově ulici, kde měla vzniknou místnost pro jednání zastupitelstva. Zřejmě bude v posledním patře druhé budovy.

"Vznikne tak moderní fungující úřad, v obou objektech budou mít občané veškerý servis," vyjádřil se ke změnám starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Dům V Jámě zřejmě bude nutné rekonstruovat, ale údajně by náklady neměly být extrémní. „Ještě nedávno byl objekt využíván jako kanceláře,“ konstatoval Hejma. Nyní je budova prázdná.

Jako první ale na řadu přijde rekonstrukce přízemí hlavní budovy ve Vodičkově ulici, kde se plánuje nový odbavovací prostor a podstatné rozšíření informačního centra.

Jako první ale na řadu přijde rekonstrukce přízemí hlavní budovy ve Vodičkově ulici, kde se plánuje nový odbavovací prostor a podstatné rozšíření informačního centra. Opravou projde ale celý dům, který čeká výměna starých rozvodů a vybudování klimatizace. Hejma odhaduje, že veškeré úpravy by měly být hotové do dvou let.

Jako první ale na řadu přijde rekonstrukce přízemí hlavní budovy ve Vodičkově ulici, kde se plánuje nový odbavovací prostor a podstatné rozšíření informačního centra. Opravou projde ale celý dům, který čeká výměna starých rozvodů a vybudování klimatizace. Hejma odhaduje, že veškeré úpravy by měly být hotové do dvou let. Praha 1 na oplátku za budovu na rohu Štěpánské převede na magistrát čtyři domy, které město stejně už využívá.

Radnice obětuje čtyři budovy, z toho dvě školy

Objekt v Jindřišské ulici, kde je víceleté gymnázium, ve Školské, kde sídlí jazyková škola, budovu v Týnské ulici s galerií hlavního města a nebytové prostory v Revoluční ulici, v nichž magistrát počítá se vznikem Pražského domu fotografie.

„Budovy nevyužíváme, ale každý rok jsme do nich museli investovat nemalé částky do oprav, například do objektu ve Školské ulici to bylo 16 miliónů korun,“ řekl Hejma.

„Budovy nevyužíváme, ale každý rok jsme do nich museli investovat nemalé částky do oprav, například do objektu ve Školské ulici to bylo 16 miliónů korun,“ řekl Hejma. Finanční kalkulace o přemísťování odborů a rekonstrukcích budov ještě není hotová, ale městská část to nevidí nijak tragicky.

„Ušetříme vlastně desítky miliónů korun, neboť budovu od města dostaneme za korunu,“ míní Hejma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám