Hlavní obsah

Plánované opravy mají do Bouzova přitáhnout více návštěvníků

– Bouzov (Olomoucko)

Hrad Bouzov ročně navštíví na 100 000 návštěvníků, stejnojmenná obec a její okolí ale turisty už tolik neláká. Aby nejen hrad přitahoval více hostů, rozhodli se v obci zázemí pro návštěvníky co nejvíce zvelebit.

Foto: Profimedia.cz

Bouzov

Článek

V září zahájí rekonstrukci náměstí a příjezdové komunikace k hradu za 26 miliónů korun. V příštím roce by pak měl začít vznikat víceúčelový areál pro letní sporty, na nějž se náklady odhadují na 16 miliónů korun. Obec využije evropské dotace a věří tomu, že změny přimějí návštěvníky zůstat v obci déle, řekl starosta Zdeněk Foltýn (nez.).

"Chceme změnit situaci, kdy turisté většinou jen profrčí hradem a pak z obce odjíždějí, protože tu nemají moc příležitostí k vyžití. Nové zázemí a služby by mohly turisty přilákat, z čehož budou profitovat i místní podnikatelé," uvedl Foltýn.

Foto: Profimedia.cz

V mnohem hezčí podobě by se mělo už příští rok v květnu představit náměstí, které bude díky přestavbám rozděleno na klidovou zónu a obslužnou část s parkovištěm. Práce začnou v září, 85 procent nákladů pokryje evropská dotace, zbytek obec dodá z vlastního rozpočtu. "Musíme náměstí celé překopat, rekonstrukcí projde infrastruktura, povrch náměstí, mobiliář a vysadíme novou zeleň. Spravíme i komunikaci vedoucí k hradu," uvedl Foltýn.

Obec připravuje i další žádost do Regionálního operačního programu na výstavbu sportovního areálu na louce pod hradem. "Areál nabídne širokou paletu sportů, od minigolfu přes malou kopanou až po plážový volejbal. Součástí bude i víceúčelové hřiště s umělým povrchem," doplnil starosta, podle nějž by výstavba areálu měla začít nejdříve příští rok na podzim.

Foto: Profimedia.cz

Bouzov

Hlavním lákadlem pro turisty je v obci hrad Bouzov, který patří k nejatraktivnějším cílům v Olomouckém kraji. K jeho zviditelnění má přispět také slavnostní nasvícení, které podpořil i Olomoucký kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám