Hlavní obsah

Oprava funkcionalistické vily Stiassny a okolí přijde na 150 miliónů korun

Brno

Památkáři potřebují přibližně 150 miliónů korun na opravu slavné funkcionalistické vily Stiassny v Brně-Pisárkách a úpravy budov, které k ní náleží. Vznikne v nich dokumentační centrum věnované rekonstrukcím památek 20. století. Doufají, že na projekt získají peníze z evropských fondů. Zda uspěli, bude známo do května.

Foto: ČTK

Vilu si nechal v roce 1927 postavit textilní průmyslník Alfred Stiassny, vznikla podle projektu slavného architekta Arnošta Wiesnera.

Článek

Pokud projekt vyjde, začnou práce ještě letos tak, aby mohla vila již od příštího roku sloužit novému účelu. I letos památkáři plánují, že objekt, který sloužil jako vládní vila, na několik dní zpřístupní. Loni byl o její prohlídky mimořádný zájem. První prohlídky by se podle Černého mohly uskutečnit již v dubnu.

Centrum ve vile Stiassny bude uchovávat dokumentaci a poskytovat informace k rekonstrukcím památek z minulého století. Oprava těchto budov totiž vyžaduje zcela jiné postupy než obnova klasických historických sídel. Středisko by mělo usnadnit práci všem institucím obnovujícím moderní památkové budovy.

Zvažuje se komerční pronájem objektu

Památkáři poskytnou vilu Jihomoravskému kraji a Brnu k reprezentačním akcím. Kraji tyto prostory scházejí. Počítá se i s komerčním pronájmem objektu. Vila nebude trvale zpřístupněna, památkáři v ní ale budou pořádat dny otevřených dveří.

Funkcionalistickou vilu si nechal v roce 1927 postavit podle návrhu architekta Arnošta Weisnera textilní průmyslník Alfred Stiassny. Za okupace ji původním majitelům zabavilo gestapo, po válce zůstala v majetku státu. Kromě československých prezidentů v ní bydlel například Fidel Castro. Brněnská vládní vila je podle odborníků stejně zajímavá jako nejslavnější brněnská funkcionalistická stavba - vila Tugendhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám