Hlavní obsah

O budoucí podobu Štvanice bojuje 80 návrhů

Právo, Petr Janiš

Dvoukolovou soutěž o budoucí podobě ostrova Štvanice propojeného s Holešovicemi i Karlínem lávkami provází obrovský zájem. V prvním kole, které skončilo 8. ledna, přišlo na magistrát osm desítek návrhů.

Foto: Vizualizace ČVUT

Stadión Štvanice (výřez) navržený studenty architektury na fakultě ČVUT Petrem Bláhou se ucházel o cenu Young Architecture Award 2012.

Článek

„Přezkoumá je nyní stanovený architekt - přezkušovatel a 7. února by měla zasednout hodnoticí komise, která se s návrhy bude seznamovat, začne s hodnocením a výběrem,“ sdělila Právu mluvčí magistrátu Tereza Králová. Jaké konkrétní návrhy dorazily, je zatím známo jen jedinému vybranému architektovi.

Dopisy postupujícím do 2. kola by mělo město rozesílat počátkem března, jeho výsledky snad lze očekávat ještě v letošním prvním pololetí. „Předpokládáme, že do druhého kola by mohlo postoupit osm deset návrhů. Jejich autory vyzveme, aby předložili konkrétní projekty, aby nešlo jen o jakousi ideu,“ nastínila Právu pražská radní Alexandra Udženija (ODS).

Je o co soutěžit, vítěz má být odměněn rovným miliónem korun, druhý obdrží 600 a třetí 400 tisíc korun. Vítěz má navíc získat zakázku od města ve výši přibližně 35 miliónů korun na „veškeré další stupně projektové dokumentace“.

Foto: Vizualizace ČVUT

Stadión Štvanice navržený studenty architektury na fakultě ČVUT Petrem Bláhou se ucházel o cenu Young Architecture Award 2012.

„Soutěžní návrhy budeme hodnotit podle jejich komplexní ideové a architektonické kvality“, uvedl architekt Roman Koucký. Mezi porotci je například i architekt Josef Pleskot.

Motivací pro soutěžící musí být ale pojednání celé plochy významného pražského ostrova, na němž město nechalo před rokem a půl zbořit legendární zimní stadión. Stadión by se měl na místo vrátit v nové podobě. Tímto volným pozemkem se zabývali studenti Fakulty architektury ČVUT a návrh studenta Petra Bláhy se účastnil loňského ročníku soutěže Young Architecture Award.

Jde však o celý prostor se všemi jeho složitostmi, s elektrárnou, tenisovou arénou, skateparkem i zdymadlem. „Předmětem této soutěže je nová definice místa ostrova Štvanice a artikulace jeho vazeb a spojení s okolními částmi centra Prahy jako součásti veřejného meziprostoru,“ říká zadání.

Rizika záplav a vysoké náklady

Nejedná se o první architektonickou soutěž týkající se Štvanice, studenti na ní už dříve ztvárňovali rozhlednu, město zaplatilo za výběr návrhu lávky do Holešovic. Nerealizovalo se však nic. A je otázkou, zda se Praze při současné finanční situaci podaří dodržet slib, že do rozvoje ostrova, který zůstává záplavovým územím a v roce 2002 byl pod vodou celý, by mohlo investovat 500 miliónů korun.

Nemusí jít o jediné náklady. Město rozvázalo svou původní smlouvu s nájemcem ostrova, jímž byla společnost MeridianSpa. Ta podle dostupných informací požaduje 150 miliónů korun za zmařenou investici, Praha se však proti tomu ohradila a soudní spor se zatím nekoná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám