Hlavní obsah

Nejužší domy v České republice podle čtenářů Novinek

Novinky, Barbora Vaníčková

Prakticky každé město se pyšní svým nejužším domem. Po článku o sedmi nejhubenějších světových domech, posílali na výzvu redakce čtenáři Novinek fotografie a popisy staveb, které se nacházejí v jejich nejbližším okolí. Vybrali jsme nejužší z nich.

Článek

Hned několik úzkých domů se samozřejmě nachází v hlavním městě. V jedné z těchto budov v současnosti sídlí hotel Clementin, a najdete ji přímo v centru Prahy. První zmínky o ní pocházejí z roku 1360. Dům měří v nejužším místě pouhých 3,28 metrů a najdete jej nedaleko Mariánského náměstí.

Další pražskou kuriozitou je domek v Anežské ulici číslo 4/1043. Čtenář Štefan nám poslal dokonce historický snímek této budovy z roku 1940. Jedná se prý o nejužší dům v Praze, široký pouhých 2,25 metrů. Úžina, v níž tento dům stojí, byla dříve druhým vchodem do dvora domu U Křikavů v Řásnovce, až během staletí se průchod proměnil na obytnou místnost, v níž jistá dáma provozovala přes čtyřicet let (až do roku 1922) nevěstinec. 

V padesátých letech 19. století zde žil malíř Jan Zachariáš Quast, zabývající se především zdobením skla a porcelánu. Domek je tak šikovně schován mezi vedlejšími budovami, že kdo o něm neví, snadno budovu mine.

Zpeněžíme originalitu

Mnohé úzké domy slouží majitelům jako vhodná atrakce k nalákání turistů a často se mění v hotely. Takový hotel můžete najít například v Brně. Jmenuje se Avion a není o nic širší než kolik je potřeba na prostorný vchod.

Hotel Vienna v Teplicích jeho majitelé zase označují za nejužší hotel v Teplicích, ubytovat se zde můžete v osmi dvoulůžkových pokojích.

Hned dva úzké domky stojí vedle sebe v Olomouci. Ve Ztracené ulici se nachází dům číslo 335 o šířce pouhých 290 cm. Jak sdělil Novinkám čtenář Jan Bartušek kuriozitou je, že vedle něj stojí další úzký dům číslo popisné 336. Domy jsou stavebně zcela odděleny a je zajímavé, že ani po největším městském požáru v roce 1809 nedošlo k jejich spojení.

V Českém Krumlově zase narazíte na architektonicky velmi zajímavou úzkou stavbu, jejíž nejužší část je zakončena kapličkou. Modrý dům zasahuje na české poměry neobvyklým způsobem do provozu, jeho architektem musel být nejspíš Ital.

Na sedm nejužších světových domů se můžete podívat zde [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám