Hlavní obsah

Nejkrásnější výšková budova roku je mrakodrap v Šanghaji

ŠANGHAJ

Za nejkrásnější mrakodrap, který byl letos dostavěn, vybrala komise architektů nejvyšší čínskou a druhou nejvyšší budovu na světě - 101patrový mrakodrap šanghajské Světové finanční centrum.

Článek

"Charakteristickými rysy tohoto mrakodrapu je jednoduchost forem a velikost," řekla Carol Willisová z rady pro vysoké budovy a městská obydlí, která sdružuje architekty a inženýry z mnoha zemí světa.

Šanghajská věž je dílem architektonické firmy Kohn Pederson Fox Associates, která sídlí v New Yorku a má svoje pobočky po celém světě.

:.Stavba z různých pohledů. Foto: Archiv firmy www.kpf.com.

Architekt Tim Johnson, který předsedal výběrové komisi, ocenil inovativní strukturální design budovy. Ocelový nosník chrání budovu před silnými větry a zemětřesením, budova působí nadlehčeně, zužující se věž vytváří dojem, že se rozplývá v nebi.

Mrakodrapů přibývá

Willisová, která řídí newyorské muzeum mrakodrapů, řekla, že se opakovaně objevují názory, že mrakodrapy jsou mrtvá záležitost, ale supervysoké budovy se neustále vracejí do módy, hlavně v Asii, na Blízkém východě bohatém na ropu, ale také v Rusku.

Teroristické útoky na věže newyorského Světového obchodního střediska v roce 2001 vyvolaly v mnoha lidech obavy z toho, že by měli žít a pracovat v takových budovách, ale tyto obavy se zřejmě vytrácejí, soudí experti.

:.Interiér budovy. Foto: Archiv firmy www.kpf.com.

Letos bylo dostavěno 24 budov vysokých nejméně 244 metrů, zatímco v roce 2005 to bylo jen osm, uvedla společnost Emporis, která shromažďuje data tohoto typu. Příští rok má být dokončeno 47 mrakodrapů stejné výšky nebo ještě vyšší, i když nynější ekonomická recese by mohla stavbu některých z nich zastavit.

Na dokončení stavby se dlouho čekalo

Ve stavbě 101patrového šanghajského mrakodrapu (492 metrů) byla dlouhá pauza, a to od poloviny 90. let do roku 2000. Výstavba byla obnovena poté, co se Čína vzpamatovala z ekonomického poklesu.

Šanghajská věž má rozlohu 377 000 metrů čtverečních, bude v ní sídlit 12 000 úředníků v 70 patrech, dole bude konferenční středisko a prodejny, nahoře hotel a úplně na vrcholu potom plošina s výhledem.

:.Shanghai World Financial Center má 101 pater. Foto: Archiv firmy www.kpf.com.

Věž se co do výšky řadí až za 101patrovou věž Taipei na Tchaj-wanu, která měří 508 metrů. Brzo ale obě předčí Burj Dubaj, která se staví v Dubaji. Až bude věž Burj Dubaj dokončena, bude se tyčit 800 metrů k nebi, i když konečná výška se zatím drží v tajnosti.

Nejvyšší stavba Číny

V Číně se mezitím připravuje další megalomanská stavba. V Šanghaji vrcholí přípravy na zahájení výstavby mrakodrapu, který má být vysoký 632 metrů a bude stát přímo vedle oceněné budovy finančního centra. Úpravy na ploše vedle centra už začaly, stavba má být zahájena do konce listopadu.

Dokončení 127patrové budovy je plánováno na rok 2014, mrakodrap Shanghai Center se tak stane nejvyšší budovou v Číně.

:.Podle návrhu má nový mrakodrap převýšit dosavadní a doplní trojici výškových budov, které byly pro lokalitu naplánovány(vpravo). Stavba bude zahájena do konce listopadu (vlevo).foto: Profimedia

Reklama

Související články

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám