Hlavní obsah

Nad Ostrovem má vyrůst rozhledna Hraběnka

Právo, Rudolf Voleman

Téměř dvacet metrů vysoká turistická rozhledna, která v architektonických studiích připomíná tvarem eleganci ženského těla a má tudíž nést jméno Hraběnka, má v budoucnu vyrůst na Větrném vrchu (467 m) nad Ostrovem, po levé straně od silnice při cestě z Karlových Varů.

Článek

Nabídnout má unikátní pohled nejenom na město Ostrov, ale i na horský masív centrálních Krušných hor a na straně druhé na Doupovské hory. „Na podporu výstavby rozhledny Hraběnka bylo založené občanské sdružení,“ uvedla koordinátorka záměru Marie Krajcová s tím, že v současné době se připravuje projektová dokumentace rozhledny a přístupové cesty k územnímu řízení.

Hotová je zatím pouze studie, jejíž autorkou je Marcela Plachá. „Stavbu, která má být 19,5 metru vysoká, má tvořit ocelová konstrukce doplněná dřevěnými dekoračními prvky,“ prozradila mladá architektka, podle které je třeba volit odolné materiály, které na volně přístupné vyhlídkové věži vydrží.

„Název Hraběnka byl nejdříve pracovní, protože jsem věděla od začátku, že bude mít ženskou siluetu, ale jméno se tak zažilo, že už jí zůstalo,“ prozradila Plachá.

Název rozhledny souvisí podle ní rovněž s historií města Ostrov, v kterém se to v minulosti nejrůznější nižší šlechtou, tedy hrabaty či markrabaty a jejich ženskými protějšky, jen hemžilo.

Největším problémem je předfinancování projektu

Projekt podle Plaché rovněž respektuje krajinu tak, aby stavba přilnula k danému místu a působila jako nová estetická dominanta města. Architektonické pojetí je už na první pohled originální. Než ale nadšenci z Ostrova získají ke stavbě příslušná stavební povolení, hledají usilovně cestu k financování záměru z dotačních peněz Evropské unie.

„Největším problémem je povinnost předfinancování projektu,“ poznamenala Krajcová. „Pokud se nám nepodaří přesvědčit radní a zastupitele města Ostrov, budeme muset hledat soukromého investora,“ podotkla Krajcová, podle které náklady na realizaci stavby jsou odhadovány na pět až sedm miliónů korun.

Sdružení, jehož představitelé se vydali pro inspiraci ke kolegům v republice, kterým se již podařilo výstavbu rozhleden v posledních letech zrealizovat, ale hledá i vlastní cesty, jak získat finanční zdroje.

Každý, komu se záměr na výstavbu rozhledny zalíbí, ji může například podpořit nákupem barevné fotografie s písní Ostrovský valčík, která stojí deset korun.

Na stavbu přitom automaticky plynou čtyři koruny. Fotografie jsou v prodeji například v ostrovských infocentrech.

Na místo, kde má Hraběnka v budoucnu stát, chtějí organizátoři už v neděli 1. srpna položit symbolický základní kámen.

Akce je koncipována jako výlet na Větrný vrch pro rodiny s dětmi, a to třeba i na kolech.

V cíli pak bude od 13 hodin připraven hudební program, soutěže pro děti a občerstvení v nedaleké výletní kavárně Větrný vrch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám