Hlavní obsah

Na jihu Čech potřebuje revitalizaci až 750 brownfieldů

– ČESKÉ BUDĚJOVICE

Až 750 opuštěných továren, zemědělských budov a nevyužívaných nemovitostí potřebuje v Jihočeském kraji revitalizaci. Většina z těchto takzvaných brownfields zůstala stejně jako jinde v Česku po zemědělcích a neúspěšných průmyslnících. Nezvykle mnoho plochy však ve srovnání s ostatními regiony zabírají bývalé vojenské prostory a opuštěná obydlí. Informovala o tom mluvčí agentury CzechInvest Lucie Kocourková.

Článek

Podle odhadů CzechInvestu a kraje připadá na armádu přes třetinu z celkových až 24,5 kilometru čtverečních brownfieldů, na bydlení pak něco málo přes osm procent. Průměr za Česko je přitom 23 procent u vojenských prostor a necelé procento u zdevastovaných obytných domů. Z analýzy vyplývá, že na jihu Čech má šest procent lokalit ekologické zátěže. U plné poloviny míst je navíc lze předpokládat, což investici prodražuje. Je to o 12 procent víc než republikový průměr.

Třetinu jihočeských brownfieldů mají na svědomí zemědělci, o něco méně průmysl. Následují nemovitosti pro občanskou vybavenost, jako jsou kulturní domy nebo obchody. Studie CzechInvestu a kraje navrhuje většinu rekonstruovat pro obchody a další služby. Zemědělská činnost je nejlepším řešením pro 15 procent současných brownfieldů v kraji.

Agentura už na webu www.brownfieldy.cz zprovoznila databázi, ve které se potenciální investor může s nevyužitým areálem seznámit. Zatím je v kraji evidováno 17 lokalit vhodných pro investory.

Brownfield je pozemek nebo objekt, který není efektivně využíván, je zanedbaný a v řadě případů i kontaminovaný. Nemovitost nelze využít bez revitalizace, což často představuje náklady v řádech desítek i stovek miliónů korun. Na jihu Čech čeká na využití například bývalý areál Tesly Blatná v Mirovicích na Písecku, závod Jitony ve Vimperku, vojenský areál v Českém Krumlově, bývalá sklárna v Lenoře a kinokavárna v Lomnici nad Lužnicí.

I přes vysoké náklady ale existují v kraji příklady úspěšných revitalizací. Patří k nim sídlo společnosti Zambelli-technik, které vzniklo na místě 40 let nevyužívaného průmyslového objektu v centru Českých Budějovic. Obnova trvala skoro dva roky a stála 130 miliónů korun. Stát přispěl téměř 59 milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám