Hlavní obsah

Na Čertově hoře nad Harrachovem možná vyroste rozhledna

Právo, Ludmila Žlábková

Dominantou Čertovy hory, tyčící se do výše 1020 metrů nad mořem nad západokrkonošským horským střediskem Harrachov, je areál skokanských můstků. To by se však v blízké budoucnosti mohlo změnit.

Článek

Záměrem místních je totiž vybudovat na vrcholku hory kamennou rozhlednu. „Stavba nové rozhledny by měla zatraktivnit turistickou nabídku Harrachova. Zatím se však nacházíme ve fázi projektového záměru a hledáme možné finanční zdroje,“ řekl Právu jeden z iniciátorů projektu Vlastislav Fejkl.

Dodal, že součástí prohlídky pětadvacet metrů vysoké rozhledny by měla být i expozice, jakási naučná stezka, jež by návštěvníkům přiblížila jednotlivé lesní vegetační stupně hor se zaměřením na přírodu Krkonoš. Na její instalaci by spolupracovali i odborníci ze Správy Krkonošského národního parku.

„Na Čerťáku nikdy rozhledna nestála, protože hora nebyla turisticky přístupná. Je to totiž velmi ostrý kopec. Ale nyní s postavením lanovky se situace změnila,“ doplnil informace ředitel harrachovského Sportovního areálu Jiří Krejčí.

Výhled na Jizerky i Krkonoše

V současné době pokračují turisté po výjezdu lanovkou na vrchol hory například k Janově skále a dále procházkou nad Studenov a zpět přes Rýžoviště do Harrachova.

Vyhlídková plošina nové rozhledny by měla stát ve výši 21,5 metru, byla by tedy ve výšce nad vrcholky okolních stromů. „Návštěvníkům by se otevřel výhled nejen na celé Jizerské hory, ale i na druhou stranu na západní Krkonoše. Vidět by bylo až k Labské louce,“ dodal Krejčí a připomněl, že dnes je kousek od horní stanice lanovky vyhlídková plošina, odkud lze přehlédnout celý Harrachov a Jizerské hory.

„Ale to je pouze jeden směr, navíc vyhlídka postupně zarůstá lesem. Lidé si hledají nové výhledy, vyšlapávají cestičky, což není z hlediska ochrany přírody vhodné. I toto je důvod naší společné řeči se správou národního parku,“ míní Krejčí.

Správa KRNAP se podobnému projektu opravdu nebrání. „Samozřejmě bude vše podléhat běžnému schvalovacímu procesu. S jakým výsledkem nelze nyní říct, neboť jsme ještě nedostali projekt k posouzení. Takže neznáme ani přesné místo, pozemky, shodu s územním plánem a podobně,“ uvedl mluvčí národního parku Radek Drahný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám