Hlavní obsah

Malostranská beseda zůstane věrná své kulturní tradici

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Už za několik týdnů, koncem září, připlují po Vltavě na speciálních lodích kopule, které budou později osazeny na střechu slavné Malostranské besedy. Tím se na budovu, která je déle než sto let kulturním centrem Malé Strany, vrací tradice starých časů. Do bání navíc budou dle tradice uloženy vzkazy pro budoucí generace.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Malostranskou besedu (budova vlevo) na stejnojmenném náměstí dnes kryje lešení.

Článek

V tradičním hávu se má ale Beseda představit i s obvyklou náplni poté, co bude budova koncem příštího léta otevřena po celkové rekonstrukci. „Vybraný provozovatel je pro nás jistotou, že bude v Besedě zachována tradice, ta atmosféra, nebo duch prostoru, jak jej znají generace z posledních desetiletí,“ řekl Právu starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS).

Podle jeho slov je totiž společnost 2media.cz, která besedu vyhrála ve výběrovém řízení na provoz zařízení, personálně velmi propojená s lidmi, kteří v Malostranské besedě působili před rekonstrukcí.

„Jsou tam velmi přísně stanovené podmínky provozu s ohledem na kulturní a společenskou činnost,“ poznamenal starosta. I tak se ale celá věc neobešla bez politických rozmíšek. Hlavním tématem sporu mezi vedením radnice (koalice ODS, ČSSD a ED) a opozicí byla výše částky, kterou by měl nový provozovatel platit za pronájem.

Tradice zůstanou zachovány

„Podle našich informací má vítězná společnost platit sto pět tisíc korun měsíčně. Jde přitom o několik restauračních zařízení s odhadovanou kapacitou asi 230 míst, navíc bude moci provozovatel některé prostory dále pronajímat. Příjmy se přitom odhadují na asi 1,3 miliónu korun za měsíc,“ kritizovala cenu ve svém příspěvku na posledním jednání opoziční zastupitelka Karolína Peake (VV). Záměr radnice označila z ekonomického hlediska za nesmysl.

„Od vítěze (výběrového řízení) jsme si vyžádali kompletní prezentaci nákladů a navíc jsme vyjednali o něco vyšší nájemné. Místo původního miliónu a čtvrt ročně zaplatí jeden a půl miliónu korun,“ brání se Hejma. „Beseda nebude klasický komerční prostor, bude tu fungovat divadlo, hudba či obecní galerie, hodně vyšli vstříc i tradičním spolkům z Malé Strany,“ slibuje Hejma.

Opozici navíc na základě hlasování zastupitelů už na chystaném jednání předloží základní podmínky připravované smlouvy. Za rekonstrukci zaplatí radnice 190 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám