Hlavní obsah

Majitelé bytových domů v centru Prahy chtějí funkci bydlení rušit

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické centrum Prahy už přišlo o spoustu bytů přeměnou domů na hotely či kanceláře a zřejmě by tento trend mohl pokračovat i nadále. Radnice Prahy 1 se v současné době chystá zmařit snahu dvou vlastníků, aby o bytovou funkci nepřišly další objekty.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dům čp. 24 na Pohořelci chce developer proměnit v kanceláře a komerční prostory.

Článek

Například Společnost U Svatého Michala se snaží dosáhnout úpravou územního plánu toho, aby z původně bytového domu na Pohořelci 24, který vlastní, mohla vybudovat kancelářské a komerční prostory. Praha 1 je zásadně proti.

Stoprocentním akcionářem společnosti je Czech Property Investments, která má na záležitost zcela odlišný názor. „Chtěli bychom tam mít své budoucí sídlo,“ potvrdila mluvčí CZP Michaela Winklerová.

Na dvoře by mohla být parkovací místa

„Se záměrem developera zásadně nesouhlasíme a požadujeme zachování současného podílu bydlení,“ oponuje starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Dům prý má velmi dobré předpoklady pro kvalitní byty. Navíc k němu patří zahrada se zelení a rozsáhlý dvůr, na němž by mohla být zřízena parkovací stání. Podle platného územního plánu mají 70 procent plochy domu tvořit právě byty. Zamítavé stanovisko městská část předá magistrátnímu odboru územního plánu.

„Město i památkáři by tam rádi viděli bytový dům, ale v této hospodářské situaci by byty nešlo prodat. Hlad po takových bytech prostě není,“ tvrdí Winklerová. Podle ní by Praha 1 měla být ráda, že by dům nezůstal prázdný, a nikoli ještě dělat potíže. „Doufám, že si uvědomí, že je vzácnější dům opravit, aby byl vůbec k užitku,“ dodala.

Barokní fasáda a renesanční nádvoří

Původně měšťanský dům U Kundraticů je zapsán v seznamu památek. Jedná se o renesanční objekt s nádvořím, schodišťovou věží a raně barokní fasádou z druhé poloviny 17. století. Ve zdivu jsou údajně zachovány gotické prvky.

Další budovou, jejíž vlastník chce snížit bytovou plochu ze 70 na 36 procent, je objekt v Myslíkově ulici 9.

„I v tomto případě jsme zásadně proti. Tento dům s jižní fasádou má podle nás všechny předpoklady poskytovat kvalitní bydlení,“ tvrdí Dvořák. Jeden z vlastníků podle něho například chtěl v domě udělat z bytu ordinaci. „Myslíkova má obrovskou budoucnost v rámci revitalizace centra, a tak by nebylo vhodné tam ztrácet bytovou plochu,“ míní Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám