Hlavní obsah

Legendární amfiteátr v Plzni se možná dočká rekonstrukce

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zašlou slávu největšího přírodního amfiteátru v republice na plzeňském Lochotíně chce alespoň částečně vzkřísit zdejší radnice. Město se pokusí získat dotaci na rekonstrukci, žádosti teď dali zelenou zastupitelé.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňský lochotínský amfiteátr snad čekají lepší časy.

Článek

„O potřebných třicet miliónů požádáme Státní fond životního prostředí, konkrétně by mělo jít o prostředky určené na podporu vzdělávacích center,“ řekl Právu ekonomický náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Unijní peníze by mohly pokrýt až devadesát procent nákladů, zbytek uhradí zoologická zahrada, které amfiteátr v jejím sousedství posledních deset let patří.

„O dotaci by mohlo být rozhodnuto v polovině roku. Pokud uspějeme, začnou práce ještě letos a v létě příštího roku může být hotovo,“ doplnil Zrzavecký. Rozlehlý areál, kam chodilo v osmdesátých letech na festival Porta i přes třicet tisíc diváků, je částečně zchátralý, zdevastované je především obří hlediště.

„Po opravě bude amfiteátr fungovat jako vzdělávací centrum pro potřeby zoologické zahrady a samozřejmě i jako kulturní zařízení,“ uvedl Zrzavecký.

Kamenný starořecký amfiteátr

S obnovením lavic pro diváky v celém dvouhektarovém kotli usazeném ve svahu lochotínského parku se ale už nepočítá. „Ve spodní polovině chceme udržovat šest až sedm tisíc míst, horní polovinu upravíme a zatravníme, aby se tam případně dalo sedět na trávě,“ řekl Právu již dříve ředitel zoo Jiří Trávníček.

Prostor vybudovaný v padesátých letech byl původně koncipovaný jako kamenný starořecký amfiteátr, rekonstrukce by měla tento rys ještě posílit.

Počítá se například s instalací reliéfů s řeckými motivy i s výsadbou středomořské vegetace. Promítací plochu za jevištěm nahradí obrovská velkoplošná obrazovka. „Chceme ji využívat především pro výukové školní programy,“ upřesnil ředitel.

Rock i Discopříběh

Amfiteátr pamatuje Filmové festivaly pracujících, již zmíněné slavné Porty i velké rockové koncerty nedávné minulosti. A zapsal se také do filmové historie – v červnu 1987 zde měl předpremiéru v Plzni natáčený Discopříběh, na kterou tehdy dorazilo neuvěřitelných více než sedmnáct tisíc lidí.

Současné studentské majálesy se mohou pochlubit až dvacetitisícovou návštěvností. Podle Trávníčka se počet hudebních produkcí zvyšovat nebude.

„Zůstaneme tak u dvou tří ročně,“ podotkl Trávníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám