Hlavní obsah

Kulturní dům Eden v Praze bude po rekonstrukci sloužit fanouškům

Právo, Hynek Paštěka

Zástupci fotbalových klubů Slavia a Bohemians 1905 v pondělí podepsali memorandum o spolupráci s radnicí Prahy 10.

Foto: Profimedia.cz

Kulturní centrum Eden

Článek

Radnice chce ročně odebrat od každého z klubů vstupenky za 2,5 miliónu korun pro děti a mládež a podpořit tak mládežnický fotbal.

Zároveň chce poskytnout kulturní dům Eden k využití fandům obou klubů, k tomu je však potřebná jeho rekonstrukce. V kulturním domě by měly vzniknout síně tradic obou klubů, místnosti pro setkávání fanoušků a zázemí.

„Radnice se na nákladech rekonstrukce bude podílet nejvíce zpoloviny a do maximální výše 15 miliónů korun. Počítáme, že více než 30 miliónů by rekonstrukce stát neměla,“ řekl k tomu starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS).

Druhou polovinu by měly uhradit oba kluby, stejně jako další náklady na provoz. Slavia i Bohemians 1905 jsou však v nelehké finanční situaci a takový výdaj by pro ně byl velkou zátěží.

Využití KD Eden

Neoficiální informace říkají, že druhou polovinu přestavby KD Eden zaplatí společnost E Side Property, vlastník stadiónu v Edenu, na kterém nyní oba kluby hrají. E Side se k memorandu také připojila.

Podle místostarosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka (ODS) se nyní připravuje studie, co vlastně v KD Eden může vzniknout a jak by se dále dal využít. „Ta bude hotová do konce letošního roku, stavba samotná by měla začít během roku příštího,“ upřesnil Zoufalík.

Zástupci obou klubů si podporu ze strany radnice pochvalovali. Podle nich se totiž ekonomická situace klubů do budoucna bude odvíjet především od toho, jaké hráče si kluby vychovají, a každý krůček ke zlepšení situace v mládežnickém fotbalu je pozitivní. Kluby za odebrané lístky zahrají ve prospěch mládeže Prahy 10 dvě benefiční utkání ročně.

Předvolební tah?

Hnutí Desítka pro domácí, které kandiduje do zastupitelstva Prahy 10 a jedním z jeho hlavních cílů je návrat klubu Bohemians 1905 do stadiónu v Ďolíčku, považuje aktivitu radnice za pouhý předvolební tah.

„Podpora fotbalu radnicí je nepřímo naše zásluha, protože kdybychom na problém obou klubů neupozornili, nic by nepodnikla. A záměr s KD Eden je také dost sporný, podle nás jde o další snahu přiblížit Bohemku do Edenu, místo aby se vrátila,“ řekl Právu místopředseda Desítky pro domácí Svatoslav Baťa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám