Hlavní obsah

Kraj si vzal úvěr 1,67 miliardy na dostavbu nemocnic v Příbrami a Kladně

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostavbu dvou nejvíce zanedbaných krajských nemocnic v Příbrami a Kladně už je čím platit. Smlouvu o úvěru v celkové výši 1,67 miliardy korun podepsal ve středu hejtman Petr Bendl (ODS) se zástupci konsorcia České spořitelny a Komerční banky. Zatímco do svých ostatních nemocnic kraj v minulých letech výrazně investoval, zmíněné dvě zůstávaly stranou. To se teď mění.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Model dostavěné příbramské nemocnice.

Článek

Na dostavbu příbramské nemocnice si kraj půjčil 685 a na kladenskou nemocnici 985 miliónů korun. V obou nemocničních areálech vzniknou zcela nové budovy s novým centrálním příjmem pacientů, centrálními operačními sály a jednotkami intenzívní péče. V Příbrami jsou ve srovnání s Kladnem napřed. Demolice starých budov v areálu už tam začala na konci minulého roku.

„Dostavbou nových budov vyřešíme nejzávažnější medicínské oblasti. Operační sály máme dodnes rozeseté po celém areálu, což nám komplikuje práci, po dostavbě je budeme mít všechny pohromadě,“ řekl Právu ředitel příbramské nemocnice Roman Boček.

V Kladně zatím vyřizují potřebnou dokumentaci a vybírají dodavatele stavby. „Pokud vše půjde dobře, mělo by se u nás začít se stavbou letos v říjnu,“ potvrdil ve středu Právu zástupce ředitele kladenské nemocnice David Homer.

Po dobu výstavby budou části nemocnic uzavřené

V Kladně se bude bourat budova kožního oddělení a místo ní vznikne nová transfuzní stanice. Modernizací projde takzvaný bunkr na ozařování pro onkologické pacienty a zcela nově bude postavena pětipodlažní budova. „V ní bude centrální příjem, ARO, JIP, centrální operační sály a oddělení pro endoskopie a kardiostimulátory,“ doplnil Homer.

Kraj bude splácet 85 procent úvěru, zbylých 15 procent budou platit samy nemocnice ze svého. Po dobu čerpání úvěru nesmí být tyto nemocnice privatizovány. Práce a nové budovy by měly být dokončené nejpozději na konci roku 2010.

Po dobu výstavby budou mít zaměstnanci nemocnic i pacienti ztíženou situaci. Části areálů budou uzavřené, ze stavby se bude šířit hluk a prach. „To bohužel ke každé stavbě patří a těžko se tomu dá zcela zabránit,“ komentoval před časem kritiku dopadů stavebních prací hejtman Petr Bendl (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám