Hlavní obsah

Hrad Svojanov dostane na rekonstrukci 32,5 miliónu

Svojanov (Svitavsko)

Hrad Svojanov, jehož majitelem je město Polička, dostane z evropských dotací 32,5 miliónu korun. Opraví za ně hradní palác a další základní části objektu, vzniknou i nové prohlídkové trasy, řekl kastelán Miloš Dempír.

Článek

"Obrovským přínosem bude určitě obnova Domu zbrojnošů, který je v dnešní době převážně nepřístupný. Je to nejautentičtěji zachovalá část hradu, která bude pro návštěvníky hodně atraktivní," uvedl Dempír. V prostorách vznikne expozice života na přelomu gotiky a renesance.

Kromě paláce čeká oprava také venkovní hradební obvod a statiku hradeb. Vzniknou také inženýrské sítě a zabezpečovací systémy. "Prohlídkové okruhy se rozšíří, otevřou se prostory, které dodnes přístupné nebyly," řekl Dempír.

Svojanov dosud dostával od Poličky ročně až tři milióny korun, což na větší opravy nestačilo. Nynější evropská dotace sice nepokryje obnovu celého hradu, ale postačí na základní a nejpotřebnější části. Stavební práce začnou v lednu, prohlídky hradu výrazně nenaruší.

Svojanov se původně jmenoval Fürstenberg a založil jej Přemysl Otakar II. v polovině 13. století, aby ochraňoval obchodní stezku mezi Litomyšlí a Brnem. Před 100 lety zchátralý objekt koupilo město Polička.

Hrad patří k nejnavštěvovanějším památkám v kraji, otevřen je celoročně. Vloni jej navštívilo asi 47 tisíc lidí, letos budou jejich počty jen o málo nižší, dosud přišlo přes 40 tisíc turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám