Hlavní obsah

Hornický dům v Jáchymově koupilo město, zbourá ho

Právo, Šárka Cicvárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jáchymovská radnice koupila torzo někdejší chlouby města, Hornický dům. Cena budovy odpovídala jejímu stavu – Jáchymov ji získal za pouhých jednasedmdesát tisíc.

Foto: Šárka Cicvárková , Právo

Zchátralá někdejší chlouba města dělá Jáchymovu ostudu.

Článek

A jak to půjde, pošle dům k zemi. Navzdory slavné historii, kdy objekt sloužil jako důstojná kulisa pro divadelní představení, plesy i zábavy a jako jedno z prvních v kraji promítalo v širokoúhlém formátu i tamní kino, je totiž už řadu let jednou z jizev na tváři horského města.

„Připravujeme demolici. Čekáme však na posouzení, zda můžeme přistoupit ke zbourání nebo budeme muset zajistit opěrnou stěnu za ním. Máme dvě nabídky, jednu za 3,8 miliónu, druhou nižší, takže předpokládáme, že ze soutěže vyjde ještě nižší částka, kolem tří miliónů. Sanace zdi by naopak zvýšila částku nejméně na dvojnásobek,“ řekl Právu starosta Jáchymova Bronislav Grulich (nez.).

Hornický dům patřil společnosti VP Select, která z něj chtěla vybudovat hotelový komplex se 120 lůžky. Pak investor záměr přehodnotil a nabídl ruinu městu za půl miliónu.

Radnice odmítla, chtěla zdevastovaný objekt koupit za korunu. A protože vlastníci dlužili za zábor veřejného prostranství pro ochranný plot, nakonec skončila budova v dražbě.

Další zdevastované budovy

Bývalé horní město má podobných starostí víc. Protože nikdy nedostalo peníze na obnovu těžbou poškozené krajiny stejně jako města poznamenaná dobýváním hnědého uhlí, potýká se s problémy vesměs bez pomoci státu.

Jednou ze zásadních starostí jsou opuštěné, zdevastované budovy podobné Hornickému domu, například objekt bývalé Mediky. Jeho německý majitel se o stavbu nestaral, a tak ji soud přiřkl městu. To nyní připravuje demolici. Náklady se chystá vymáhat po původním vlastníkovi.

Další skvrnou na tváři města je budova bývalého tabáku na náměstí. Demolice je neodkladná, stav budovy je tak špatný, že hrozí zřícení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám