Hlavní obsah

Hornické náměstí v Jáchymově se převléklo do krásy

Právo, Šárka Cicvárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horské městečko Jáchymov končí největší investiční akci minulého roku, bezmála osmimiliónovou obnovu Hornického náměstí před Královskou mincovnou. V těchto dnech zahájila radnice přebírání hotového díla, které změnilo podobu náměstí.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Jáchymov zvelebil Hornické náměstí.

Článek

„Máme nové povrchy komunikací, parkovací plochy jsou dlážděné, v odpočinkové části jsme umístili nové lavičky i osvětlení. Až bude vhodné vegetační období, udělají se ještě parkové úpravy,“ uvedl starosta Bronislav Grulich.

Obnovy se dočkalo také schodiště z Bezručova vrchu k dolu Svornost a opravovaly se opěrné zdi. Akce, na kterou město může dostat až pětaosmdesátiprocentní dotaci, patří do rozsáhlého přeshraničního projektu Stříbrná stezka (Silberstrasse). Navazuje na tradici těžby stříbra v saských městech.

Spojuje turisticky zajímavá místa od Zwickau po Drážďany, zejména stavby související s dolováním stříbra a památníky slavných osobností spojených s regionem, například hudebníka G. Silbermanna nebo otce mineralogie a učitele hornictví G. Agricoly.

Česká strana se rozhodla do nabídky přispět expozicí hornictví v Ostrově, cyklostezkami a naučnými stezkami nebo zpřístupněním staré štoly Johanes v Božím Daru. Jáchymov opravil náměstí, z nějž povede cesta na Radonovou naučnou stezku.

Na opravu náměstí navazuje marketingová etapa. „Raznice jáchymovského tolaru už je hotová, nyní se připravují mapy a publikace, které přibližují historii hornictví v Jáchymově,“ doplnil Grulich.

Nová školka i sportoviště

Druhou největší investiční akcí Jáchymova v minulém roce byla sedmimiliónová rekonstrukce mateřské školy. „Z dotačních prostředků se nám podařilo také opravit fasády na dvou bytových domech na náměstí Republiky,“ doplnil starosta. Ze 4,5miliónového finančního daru soukromé společnosti vybudovalo město veřejné sportoviště Slovany.

Loni začalo také budování cyklostezky, která letos spojí Jáchymov s Ostrovem, a to za čtrnáct miliónů korun. Trasa povede po bývalé železniční trati. Loni se upravil podklad a zpevnil terén za pomoci masivních opěrných gabionů, kácely se náletové dřeviny. Stavbu má z větší části zaplatit Evropská unie.

Po dokončení mohou zdatní cyklisté vyrazit na trasu, která kopíruje raritní železniční trať s největším stoupáním v zemi, více než 52 promile. Povede po mostech i tunelem, kterým dříve projížděly vlaky. „Myslím, že na rozdíl od mnoha jiných stezek má tato trasa své opodstatnění a bude se velmi využívat,“ usoudil Grulich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám