Hlavní obsah

Futuristické pavilony pro Expo 2012 čerpají inspiraci ze života v oceánu

Novinky, Barbora Vaníčková
Yeosu

V korejském Yeosu se již teď připravuje obojživelné městečko pro Expo 2012. Hlavním tématem světové výstavy je souznění s oceánem. V obojživelných pavilonech se bude prezentovat na 100 států, některé z nich možná i pod vodou. Architekti a designéři se předhánějí v nápadech.

Článek

Město Yeosu bylo pro světovou výstavu Expo 2012 vybráno již v roce 2007. Základem městečka má být Národní pavilon navržený jako ostrovy spojené v husté mlze. Areál navrhlo studio Haeahn Architecture, zastoupené Yoon Se-han.

Stavba je zásobována fotovoltaickou energií a vybavena speciálním větracím systémem. Střechu tvoří obrovské vlny, které mají co nejlépe korespondovat s krajinou, navíc je celý pavilon skládací.

Podoba národního pavilonu Korey je už jistá. Velkou šanci na realizaci mají ale i tři návrhy dalších tématických pavilónů.

Velkolepý vzhled má například pavilon Jeden oceán, který zatím mezi návrhy vede. Budova má mimořádný význam, právě v něm bude totiž návštěvníkům představena hlavní myšlenka tématu „život oceánu a na pobřeží“. Projekt pochází od rakouského studia soma a je tvořen množstvím spirálovitě stočených ploch, které díky odleskům světla vytvářejí zajímavou kontrastní hru. K moři směřuje shluk pevných kuželů vyčnívajících z oceánu.

Druhou cenu získal návrh jihokorejského architekta Sangleema Leeho. Projekt s názvem Brána oceánu a svému pojmenování důstojně dostál. Velmi kreativním způsobem spojuje osud člověka a oceánu. Je tvořen především geometrickými tvary, výchozím bodem je přitom tvar trojúhelníku, jenž se opakuje v různých podobách.

Projekt podle poroty „nádherně symbolizuje krásné ostrovy při pobřeží Yeosu, včetně přirozené klenby, již vytváří eroze vln.“ Jeho realizace pro účely EXPO ale nebude vůbec jednoduchá.

Třetí cenu získal projekt s dostatečně výmluvným názvem Velká modrá velryba od italského studia Nicoletti Associati, který je podle porotců silný především díky svému jasnému sdělení. Téma Expa je podle nich jasně zastoupeno v organickém tvaru mořského života. Výstavní plocha je navíc vhodná i pro další účely. Jedinou obavou porotců je jen, že tvar už je příliš známý, což potvrzuje hned další z návrhů, rovněž symbolizují tvar velryby.

Tentokrát jej navrhla australská firma Thorpe Architects a velryba se drží tradičnější bílé barvy. Stavba je koncipována jako plovoucí výstavní prostor a dokládá silné pouto mezi oceánem a pevninou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám