Hlavní obsah

Finanční poradna: Co udělá daňový balíček s nemovitostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden ve středu 7. listopadu vláda prosadila úsporný balíček a škrty pro rok 2013. Vedle vyšší daně z přidané hodnoty nebo menšího růstu důchodů se dotkne i realitního trhu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Daňový balíček byl poslanci schválen v téměř stejné podobě, v jaké ho předložila vláda. K určitým dílčím změnám v balíčku došlo. Ty se týkaly oblasti bydlení.

Byla vyřazena například část, která sjednocovala poskytování sociálních dávek na bydlení, příspěvek na náklady na bydlení a zrušen měl být příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Přesto by měli zpozornět především zájemci o prodej i koupi nemovitosti.

Zvýšení sazby daně z převodu nemovitostí

Sazba daně z převodu nemovitostí je nyní tři procenta. Od příštího roku stoupne o jeden procentní bod na čtyři procenta. Co to znamená v praxi? Kdo stihne ještě letos prodat byt za jeden milión korun, zaplatí daň z převodu nemovitosti ve výši třiceti tisíc korun, od roku 2013 jednoprocentní zvýšení daně znamená, že prodejce zaplatí celkem čtyřicet tisíc korun. Zisk z prodeje se mu tedy sníží o deset tisíc korun, které odvede státu. I přes toto zvýšení patří Česká republika mezi země s nejnižší majetkovou daní.

Toto plánované zvýšení daně z převodu nemovitostí ale může mít i pozitivní dopad na trh s realitami. Opatření totiž může nepřímo zvýšit nabídku. Lidé budou chtít prodat své nemovitosti ještě letos, protože zaplatí menší daň. Zvýšení nabídky by tak mohlo způsobit snížení cen nemovitostí. „Zároveň se také kupující budou snažit koupit nemovitost do konce roku, protože mohou využít snížení DPH o jedno procento. Od příštího roku se situace zhorší pro kupujícího i prodávajícího,“ vysvětluje Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Další změnu v této dani pak ministerstvo financí plánuje od roku 2014, kdy by měla být přesunuta povinnost platit daň z prodávajícího na kupujícího. Vedle změny poplatníka daně se plánuje rovněž jedna úleva – k daňovému přiznání by neměl být již zapotřebí nový odhad ceny nemovitosti. Lidé by tím ušetřili několik tisíc korun.

Zvýšení základní sazby DPH

Poslanci schválené zvýšení základní sazby DPH o jedno procento na 15 a 21 procent vyvolá podle analytiků snížení kupní síly domácností o stovky korun měsíčně. Podle výpočtů Českomoravské konfederace odborových svazů si člověk kvůli zvýšení DPH o jeden procentní bod připlatí 150 korun měsíčně. U čtyřčlenné rodiny může být tento nárůst nákladů až o 600 korun. Zdražit by měly hlavně potraviny, léky a výdaje na bydlení.

Letos se také zvýšilo DPH a většina odborníků proto očekávala navýšení cen nemovitostí. To se ale díky dlouhodobému poklesu cen nemovitostí nestalo. Není vyloučené, že totéž bude platit i pro rok 2013, ale spoléhat se na tento předpoklad podle expertů nelze. Sazby hypoték jsou totiž v současnosti na svém minimu. Česká národní banka opět snížila diskontní sazbu na 0,05 procenta. Zároveň i ceny nemovitostí nejspíše dosahují svého cenového dna.

Je otázkou, jak na zvýšení základní sazby DPH zareaguje realitní trh. Sazby DPH na úrovni 15 a 21 procent by podle vládních úředníků měly vydržet až do konce roku 2015. Od roku 2016 by se sazba DPH měla sjednotit na 17,5 procenta, což by mělo vést ke zlevnění nemovitostí. Na ty se totiž od příštího roku vztahuje sazba 21 procent.

Na vaše dotazy odpovídá finanční odborník Martin Špaček z portálu www.sfinance.cz.

Společně s bratrem vlastníme rodinný dům. Každý je majitelem poloviny nemovitosti. Já jsem dům získala z dědictví, bratr darem od roku 1996. Na domě je věcné břemeno – může jej užívat náš otec. Ten již 35 let žije se svou družkou jinde a náš dům nevyužívá. Já ani bratr v něm rovněž nebydlíme, takže je prázdný. Nabízeli jsme otci, že dům prodáme a třetinu z utržené částky dostane on. Bohužel nesouhlasil, chce z domu 75 procent z ceny, jinak na prodej nepřistoupí. V domě není ústřední topení, rozvody vody jsou zchátralé. S bratrem platíme udržovací poplatky, daň z nemovitosti a další. Ve vaší Finanční poradně jsem se dočetla, že pokud není věcné břemeno využíváno více jak deset let, lze požádat soud o jeho zrušení. Bylo nám však sděleno, že není jednoduché tuto skutečnost prokázat. V podstatě stačí, aby někdo potvrdil, že otce v domě občas viděl, a soud břemeno nezruší. Jaké možnosti nám zbývají?
Bohužel v případě, že nedojde k dohodě mezi vámi, vaším bratrem a otcem, je jedním ze způsobu zániku věcného břemene jeho promlčení. K promlčení dochází ve chvíli, kdy osoba, která je z věcného břemene oprávněna nemovitost užívat a deset let jej přesto nevyužívá. V tomto případě je nutné se obrátit na soud s návrhem na vymazání věcného břemene z listu vlastnictví v katastru nemovitostí (§ 109 občanského zákoníku).
U věcných břemen, u nichž má oprávněný právo něco konat, začíná běh promlčecí doby dnem, kdy bylo toto právo vykonáno naposled. Jestliže bylo právo vykonáno v průběhu promlčecí doby alespoň jedenkrát, promlčecí doba se přerušila a počíná běžet promlčecí doba nová.
Je mi 45 let a chtěl bych si vzít hypotéku na 30 let. Je to možné?
Pokud máte zájem o hypotéku, bude ji s vámi banka uzavírat na pevně stanovenou dobu splácení. Existují dvě možnosti. Buď na minimální dobu 5 let a poté podle toho, jak dlouho můžete hypotéku splácet, nebo na maximální dobu 30 let. Maximální doba je omezena věkem nejstaršího žadatele (u některých bank věkem nejmladšího žadatele), kdy banky většinou požadují, aby byla hypotéka splacena do sedmdesáti let nejstaršího (případně nejmladšího) žadatele. Ve vašem případě by se jednalo o hypotéku na 25 let.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám