Hlavní obsah

Drahé byty se prodávají méně, pouze o ty nejluxusnější je stále větší zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem o luxusní bydlení celkově nadále roste, u některých projektů však již v meziročním srovnání poptávka stagnuje.

Článek

Až o 21 procent se zvýšil zájem o drahé byty podle Karin Cossmannové z realitní kanceláře Engel & Völkers. Na poptávku po luxusním bydlení si nestěžují ani developerské firmy. "Pokud jde o dosavadní období letošního roku, za prvních osm měsíců letoška jsme zaznamenali nárůst počtu prodaných bytových jednotek, řádově o několik desítek procent," řekla Daniela Jedličková ze společnosti Satpo Development.

U některých luxusních projektů však již ve srovnání s loňským rokem poptávka stagnovala. "Čísla z první poloviny letošního roku jsou víceméně shodná s loňskými," uvedl Tomáš Zykán ze společnosti CPP Development.

Prodeje luxusních bytů se podle odborníků odehrávají v jiném rytmu než u jiných druhů bydlení. "V případě prodeje například usedlosti nebo velmi drahého bytu se vhodný zájemce hledá standardně několik měsíců," popsala rytmus obchodů s nemovitostmi ve vyšších cenových skupinách Cossmannová.

Pokles poptávky nastal od začátku roku naopak v případě bytů spadajících do takzvaného nižšího segmentu, tedy přibližně do 45 000 korun za metr čtvereční. Tyto byty přitom na trhu tvoří podle realitního odborníka Arnošta Hejduka z marketingové společnosti Rooney & Bennett až 80 procent veškeré nabídky.

Reklama

Související články

Trh s byty se dramaticky proměňuje

Zdražení nájemného od prvního ledna až o 46 procent v městských bytech, které je dosud měly regulované, ale i zastavení růstu cen za nové byty nebo zpřísnění...

Výběr článků

Načítám