Hlavní obsah

Centrum Zlína dostane novou podobu podle architektky Evy Jiřičné

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum Zlína by mělo doznat úprav podle architektonické studie, kterou zpracuje společnost AI-DESIGN architektky Evy Jiřičné. Novinářům to řekla primátorka města Irena Ondrová (ODS).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pohled na město Zlín z vyhlídkové terasy v 17. patře Baťova mrakodrapu

Článek

Moderního vzhledu se v budoucnu dočká rozsáhlý prostor ohraničený kongresovým centrem, náměstím T. G. Masaryka, Velkým kinem a podchodem k náměstí Práce.

Rekonstrukce přijde na více než 100 miliónů korun. Radnice na ni použije peníze z evropských fondů, které ušetřila při stavbě kongresového centra.

Kongresové centrum tvoří spolu s univerzitním centrem, které v těsné blízkosti postavila Univerzita Tomáše Bati, společný komplex.

Autorka projektu, architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná, se při jeho řešení nechala inspirovat školami, které na místě stály již v éře T. G. Masaryka.

„Společnost AI-DESIGN jsme oslovili proto, aby tam byla logická návaznost v pojetí celého prostoru, aby jako by kongresové centrum pokračovalo dál,“ poznamenala Ondrová.

Za studii město zaplatí zhruba milión korun. Jako první nechá magistrát upravit podchod spojující tovární areál a náměstí Práce. Ještě letos zprovozní eskalátor, který nefunguje několik let, což kritizují zejména starší občané. V příštím roce pak začnou práce na celkové modernizaci podchodu. Město nechá opravit elektroinstalaci, sociální zařízení.

Projekt počítá s instalací plošiny pro vozíčkáře. Na architektovi poté bude podoba a umístění obchůdků v podchodu. Investice přijde minimálně na 30 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám