Hlavní obsah

Budou u nás stavět Číňané?

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosným oborem českého stavebnictví zůstane i v letošním roce infrastruktura, to znamená výstavba silnic, dálnic, železnic a rekonstrukce koridorů. O tendencím a dalším možném vývoji v českém stavebnictví se debatovalo na konferenci v rámci Stavebních veletrhů v Brně.

Článek

Zkrátka nepřijde ani bytová výstavba. Nové byty by měly přirůstat v počtu zhruba padesáti tisíc ročně, což odpovídá i předpokládanému demografickému vývoji. Loni bylo dokončeno necelých dvaačtyřicet tisíc bytů. Vyplývá to ze slov prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše na tiskové konferenci pořádané v rámci Stavebních veletrhů v Brně.

Hlavními limitujícími faktory rozvoje stavebnictví je vedle zvyšování cen energií a surovin trvalý nedostatek kvalifikovaných pracovníků v oboru. Souvisí to s celkovou krizí učňovského školství u nás.

Jednou z cest je přilákat do oboru mladé lidi

Jednou z cest, jimiž chce Svaz podnikatelů zvrátit nepříznivý trend a podnítit zájem mladých lidí o stavařské řemeslo, je pořádání dne otevřených dveří, který se uskuteční v rámce Dnů stavitelství v říjnu letošního roku.

Do doby než se to podaří si však zřejmě budeme muset zvyknou na to, že Slováky, Poláky a Ukrajince na našich stavbách vystřídají Číňané. Tlak investorů a kapitálu z východu podle Matyášových slov sílí a v Praze se střídají jedna čínská delegace za druhou.

Přitom nejde o žádné drobné firmičky, ale o stavební giganty se 150 tisíci pracovníky. V sousedním Německu už Číňané staví, a tak je reálné, že i u nás se zanedlouho začne naplňovat vize o jedenadvacátém století jako století Asie.

Reklama

Související články

Tři jihomoravské stavby roku jsou v Brně

Jihomoravskou stavbou roku 2007 jsou mimo jiné kampus Masarykovy univerzity, nové sídlo Moravského zemského archivu a brněnská mimoúrovňová křižovatka Hlinky....

Výběr článků

Načítám