Hlavní obsah

Blovice u Plzně dostaly zdarma od státu památkově chráněný statek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇSKO

Čtyřtisícové Blovice dostaly zdarma od Pozemkového fondu více než hektarový areál památkově chráněného statku v části Hradiště vedle zámku. Pokud nepřijde se zajímavým záměrem soukromý podnikatel, město tam vytvoří společensko-kulturní centrum se skanzenem.

Článek

Sestavuje tým zástupců všech institucí a spolků a rozhodne o využití. Řekla to místostarostka Jana Alexyová.

"Poté bychom požádali o dotace," dodala. Ve stáji by mohl vzniknout historický výstavní sál, v úvahách je i hasičské muzeum a galerie. Ve stodolách by byl skanzen zemědělské historické techniky z celého jihoplzeňského agrárního regionu. Město by obnovilo také mlat, který tam zůstal, dodala Alexyová.

"Památka je to kvůli zachovalým toskánským sloupům ve stájích a vzácným sklepům bývalého pivovaru," řekla Vendula Hnojská, historička z Muzea jižního Plzeňska. Pivovar, patřící dříve pod Březnici, skončil podle místostarostky začátkem minulého století.

Trvale hlídaný areál byl dříve školním statkem, který byl součástí učiliště. Zahrnuje dvě obytné budovy s 11 byty, bývalou stáj a několik stodol. Kromě bytů, které jsou obsazeny všechny, jsou ostatní budovy zcela prázdné. "Už jsme je vyčistili, byly tam obrovské nánosy hlíny a prachu," dodala Alexyová. Školní statek tam skončil zhruba před 22 lety, areál je opuštěný zhruba 15 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám