Hlavní obsah

Bezdomovci budou zkušebně bydlet v městských bytech

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem pětici bytů postupně vyčlení hlavní město pro zcela nový resocializační program pražského Centra sociálních služeb. Projekt, který je zatím jen ve zkušební fázi, bude podle radního pro sociální oblast Jiřího Janečka (ODS) posledním článkem v procesu návratů lidí bez přístřeší do normálního života.

Foto: Profimedia.cz

Klienti Centra sociálních služeb dostanou nabídku k ročnímu pronájmu městského bytu.

Článek

„Rozhodně to není tak, že bychom začali rozdávat byty bezdomovcům, myslím si ale, že by se město mělo postarat o ty, kteří se na ulici ocitli mnohdy ani ne vlastní vinou a kteří mají snahu svou situaci řešit,“ vysvětlil svůj záměr Janeček. Podle jeho slov dostanou nabídku k ročnímu pronájmu městského bytu jen klienti Centra sociálních služeb, kteří už nyní procházejí dva až tři roky resocializačními programy a jsou připraveni k návratu do života.

„Počítáme s tím, že po roce si budou naši klienti hledat vlastní bydlení, smlouvu bude možné prodloužit nejvýše na dva další roky. Za byty budou vybraní klienti, kteří už projdou předchozí fází tréninkového bydlení, platit regulované nájemné a po celou dobu budou v péči odborníků,“ přiblížil na dotaz Práva Janeček s tím, že město v případě úspěchu vyčlení pro tento program do budoucna i několik dalších bytů.

Chystá se zákon

Podle něj, ale také podle Právem oslovených pracovníků organizací, kteří se problematikou bezdomovectví zabývají, je právě tento konečný stupeň péče o lidi bez přístřeší často opomíjen. „Je to velmi důležitý krok. Bez této konečné fáze se totiž mnoho lidí, kteří už jsou po různých programech připraveni k návratu do společnosti, vrací zpátky na ulici.

Zpočátku totiž nemají peníze na komerční nájem a mnohdy ještě neumějí hospodařit. Když k tomu dojde, často pak už pro ně není cesty zpět, protože ztrácejí víru ve smysl pomoci, kterou jim úřady nabízejí,“ vysvětlil Právu psycholog Vladimír Firth, který se zabývá i bezdomovci.

„Dlouhá léta byl tento problém vnímán jen jako potíž hlavního města, dnes ale najdete lidi žijící na ulici v podstatě v každém městě v republice. Dosud se tím ale politici nezabývali a společnost tyto lidi spíše přehlížela,“ varoval Firth. Je proto dobré, že se chystá zákon, který by se otázkou bezdomovectví zabýval celorepublikově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám