Hlavní obsah

Z bývalého pražského autoservisu vznikne společenské centrum

Právo, Lucie Fialová

Bývalý autoservis v Bryksově ulici v Praze na Černém Mostě se začal proměňovat v centrum volnočasových aktivit, které mezi paneláky dosud chybělo. Vedle něj leží přes den hojně navštěvovaný skate park, jenže večer místo děsí a místní se tudy bojí chodit. To by se díky Plechárně mělo změnit.

Foto: edit! architects

Plechárna vzniká z bývalého autoservisu.

Článek

Nápad se zrodil v hlavě ředitele společnosti Praha 14 kulturní Davida Kašpara. „Když jsem se před rokem stal ředitelem a obcházel městskou část, z debat s lidmi vyplynulo, že na Černém Mostě v první řadě chybí zázemí pro organizování kulturně společenských akcí pro veřejnost,“ uvedl. Bývalý autoservis poskytl ideální příležitost.

Nové zařízení nabídne např. zkušebny pro začínající kapely, klubovnu, grafické studio, obchod se skate potřebami, opravnu kol, kavárnu, velkou krytou halu, kde se dá jezdit třeba na koloběžkách. „Není to tak, že bychom vybudovali kulturní dům a nabízeli workshopy a kurzy keramiky. Podařilo se nám vytipovat aktivní a tvůrčí lidi přímo z Černého Mostu, kteří přišli s vlastními projekty,“ přiblížil budoucí uspořádání Kašpar.

Venku vznikne dětské hřiště, kavárna pod širým nebem, komunitní zahrada, kde si na malém kousku můžou zájemci vypěstovat vlastní ovoce, zeleninu. Projekt počítá s work out cvičištěm s nářadím na protáhnutí celého těla, překážkovou dirt bike dráhou pro jízdu na kole, nebo parkem pro parkur, tedy běh přes přirozené městské překážky. Podle Kašpara jediným v Praze, možná i celé republice.

Částečný provoz vypukne v červnu, ovšem bude ještě plný práce a brigád. „Už bychom chtěli poskytovat prostory třeba začínajícím kapelám, kterým nevadí počáteční fáze,“ uvedl. Otevření plánuje na září.

Lidé, kteří přišli besedovat o budoucím využití autoservisu, se samozřejmě rozdělili na dva tábory. „Jsem rád, že někdo přišel s takovým nápadem,“ chválil 35letý muž s tím, že by rád přiložil ruku k dílu. „Jsem muzikant, chtěl bych i jiné děti než ty své vést k hudbě. Nemají pak čas dělat hlouposti,“ tvrdí. „Snad to zaujme a přestanou se flákat,“ doufá o rok mladší Martina. Někteří se ale bojí, že v místě vzroste kriminalita, „protože sem budou chodit i podivní týpci“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám