Hlavní obsah

Hospital Kuks dostal dotaci na rekonstrukci, s opravami se stále nezačalo

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospital Kuks u Dvora Králové nad Labem hraje vabank o Evropskou unií spolufinancovaný projekt Granátové jablko za 453 miliónů korun. Dotaci 440 miliónů, která nemá v historii české památkové péče obdoby, určenou na rekonstrukci někdejšího zaopatřovacího ústavu milosrdných bratří pro vojenské vysloužilce, mohou české úřady hloupě promrhat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hospital v Kuksu patří ke skvostům evropského baroka.

Článek

Dotací nadiktovaný termín opravy skvostu evropského baroka – konec roku 2014 – se rychle blíží a práce ještě ani nezačaly. Příjemce dotace Národní památkový ústav navíc kvůli prvnímu kolu výběrového řízení, kdy podle současné legislativy musela komise ministerstva kultury vyloučit všech osm uchazečů, doposud nevybral ani dodavatele. Naději dal nyní památkářům Úřad pro hospodářskou soutěž (UPHS), který jednu z neúspěšných firem vrátil do hry o Granátové jablko.

„Možnost mohou ještě teoreticky dostat další tři neúspěšné firmy, které proti negativnímu rozhodnutí UPHS podaly rozklad,“ informoval náměstek ředitele Územní památkové správy Sychrov Oldřich Pešek. Stavba ale musí začít nejpozději začátkem letošního července. Památkáři se jinak mohou s dotací rozloučit a výsledky mnohaleté projekční přípravy hodit do koše. Podruhé jim takové peníze nikdo nedá.

Na tahu jsou úředníci

„Délka rekonstrukce je propočítaná na osmnáct měsíců. Pokud začneme v červenci, tak se to stihne. Výběrové řízení naštěstí poběží ještě podle starých pravidel, kdy není překážkou pouze jediný účastník. Komplikace nenastanou, ani když UPHS vyloučeným firmám nevyhoví. Mohou se sice soudit, to ale nemá odkladný účinek,“ tvrdí Pešek.

„Čekáme už pouze na konečný verdikt UPSH,“ podotkl. Povel startu obnovy jedné z nejcennějších barokních památek Evropy s originálními sochami Matyáše Bernarda Brauna tedy leží na stole úředníků z UPSH.

Úředníci zároveň drží v ruce klíč od budoucího regionálního centra vzdělávání v oboru farmacie, dějin umění a environmentalistiky, majícího na Kuksu najít reprezentativní zázemí. Dotací z EU dostal kukský hospital možná poslední šanci na faktickou záchranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám