Hlavní obsah

Labská bouda má projít ozdravnou kúrou

Právo, Vladislav Prouza

Vlastník krkonošské Luční boudy, společnost AEZZ, rozšířil od 1. září hřebenové impérium o doposud spoře využívanou Labskou boudu. Objekt v sousedství labského pramene chtějí noví nájemci postavit na pevné nohy. Kdysi honosná, dnes silou vůle udržovaná devítipatrová bouda, postavená v roce 1975 nad Labským dolem, původní lesk dávno ztratila.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Labská bouda na hřebenech Krkonoš

Článek

Podle ochranářů provozovatelé železobetonového monstra předurčeného k demolici využívali pouze část objektu s kdysi třísetlůžkovou kapacitou. Turisty zde poslední roky vítal hlavně odpudivý bufet s často stejně odpudivou obsluhou. Personál bufetu si leckdy nebral servítky a jídlo před zraky zděšených turistů servíroval proti všem hygienickým normám.

„Kvůli časté výměně provozovatelů a kvůli nízkým investicím Labská bouda samozřejmě utrpěla šrámy. Jsme ale přesvědčeni, že ji dokážeme rychle postavit na nohy a v tomto měsíci by měl být poznat rozdíl v kvalitě služeb,“ předjímá předsedkyně představenstva společnosti AEZZ Klára Sovová, která zkultivovala Luční boudu koupenou v roce 2003.

V plánu je i Paroháč

Plány Sovové s Labskou boudou kontrastují s marnou snahou ochranářů objekt srovnat se zemí. Bouda doposud stojí jen díky nedostatku financí.

„Obnova zašlé slávy Labské boudy je podle nás lepší než všechny ostatní dosavadní plány,“ tvrdí Sovová. Společnost plánuje točit na Labské boudě i vlastní pivo Paroháč, vařené v nedávno otevřeném minipivovaru na Luční.

Boudu v nadmořské výšce 1340 metrů se nedávno marně pokoušel od špeditérské firmy Pumr z Lázní Bělohrad koupit krkonošský boudař a předchozí nájemce Jiří Holeček.

„Zájem i vizi kam s Labskou boudou dál jsem měl. Lze z ní udělat ziskový hotel. Bohužel s majiteli jsme se nakonec nedohodli na ceně,“ podotkl Jiří Holeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám