Hlavní obsah

Pražská Kajetánka se otevřela po náročné rekonstrukci

Právo, trj

Radní Prahy 6 po náročné rekonstrukci otevřeli v blízkosti obří mimoúrovňové křižovatky Malovanka park Kajetánka s rybníčkem. A to včetně opraveného zámečku. Pracovalo se zde přes rok. Kajetánka dostala jméno podle řádu kajetánů, kteří se od 17. století starali o kapli Panny Marie a okolní zahrady.

Článek

Dříve na jejich místě bývaly vinice, které patřily benediktinkám. Kajetáni si v místě založili menší klášter, zrušil ho ovšem Josef II. Usedlost byla přestavěna na zámeček, a pak střídala majitele, desítky let se zde vyráběla voskovaná plátna, bydlelo se v ní a šlo o oblíbenou výletní restauraci.

Přilehlý park bude otevřen od 6. hodiny ranní do půlnoci, aby v něm nebylo možné nocovat. Blízká mimoúrovňová křižovatka, která může požitek z návštěvy parku zohyzdit, se ještě buduje. Byla koncipována jako spojnice městského okruhu a břevnovské radiály, která měla vést v ose Patočkovy ulice. Město od ní upouští a křižovatka tak bude plnit patrně jen část účelu, pro který byla v uplynulých letech vyprojektována, vykopána a vybetonována.

Radní Prahy 6 slibovali, že by křižovatku bylo možné zakrýt a její střechu zazelenit. Zatím zůstalo u slibů. Město chce navíc u křižovatky postavit novou budovu, z níž by se řídila doprava v tunelech, i když taková už stojí na Strahově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám