Hlavní obsah

Vykácení stromů nemusí domu prospět

Vzrostlé vysoké stromy blízko domu mohou při vichřicích či jiných bujařejších rozmarech počasí poškodit střechu nebo fasádu domu svým pádem. Někdy i nepříjemně stíní a podzimní listí ucpává okapy. Tyto skutečnosti vedly zřejmě majitele jednoho staršího domu ve Středočeském kraji k tomu, že je raději nechal pokácet. Když ale dům prodal novým majitelům, do roka a do dne se začaly dít věci.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Vzrostlé stromy v blízkosti stěny, na obrázku vlevo, byly vykáceny. Začalo docházet k poklesům a nadzvedávání jednotlivých částí nosné obvodové stěny.

Článek

Novým majitelům rodinného domu bylo jasné, že musí opravit střechu a některé další věci. S čím ale nepočítali, bylo, že v jednom křídle zděného vstupního podlaží se začnou objevovat trhliny, kromě omítky začne opadávat i část tvárnic z obvodového zdiva a že pokoj v montovaném dřevěném druhém podlaží nad postiženým křídlem začne mít nakloněnou podlahu.

Vystrašení majitelé si tedy na pomoc a odhalení příčin přizvali inspektora nemovitostí z Nemopasu. Ten při předběžné přípravě před obhlídkou zjistil, že dům leží v oblasti s navlhavými základovými půdami. Dle vyjádření původního majitele se žádné podobné vady s narušením statiky objektu dříve neobjevovaly.

Během prohlídky při inspekci nemovitosti byl zjištěn pokles částí obvodových stěn postiženého křídla, a to v takovém rozsahu, že na několika místech byl přerušen i obvodový ztužující železobetonový věnec pod stropem vstupního podlaží. Nosná konstrukce podlahy se proto naklonila.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Příčinou kromě nízké hloubky založení v navlhavých zeminách byl také nejspíš ucpaný okap a svedení dešťových vod k základům

Proč došlo najednou k takovémuto poměrně významnému defektu, když dům předtím od svého postavení žádné podobné známky nevykazoval – tedy zhruba 40 let?

Příčina tkví v navlhavých základových zeminách jílovitého typu. Ty mění svůj objem podle vlhkosti. Základy posuzovaného objektu nebyly zřejmě provedeny v bezpečné hloubce, kde by byla již ustálená vlhkost základových zemin. To však dříve nevadilo, neboť blízké vzrostlé stromy odčerpávaly vlhkost svým kořenovým systémem a zemina v podzákladí měla ustálenou vlhkost. Po jejich vykácení a kvůli ucpání dešťových svodů se však půda v okolí obvodové zdi začala zamokřovat, bobtnat a nadzvedávat základy. Paradoxně tak vykácení dřevin příliš blízko domu napomohlo výskytu závažných poruch objektu.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Kromě trhlin v ploše stěn se začal oddělovat i roh budovy.

V tomto případě bylo nutné opravit okapní žlaby a svody a odvést dešťovou vodu co nejdál od domu. Základy se dají prohloubit i dostatečně, v tomto případě však bylo novým majitelům doporučeno spíše postiženou část zbourat a za vyjednanou slevu od původního majitele postavit tuto část znova a pořádně. Rekonstrukce postižené části by totiž vyšla velmi pravděpodobně dráž.

Pozor tedy na jakékoli výkopové či jiné práce v blízkosti základů domů, a to zejména v oblastech s navlhavými základovými zeminami! Je dobré ověřit dostatečnou hloubku základů a postup prací nechat vyprojektovat a dozorovat odborníkem.

  Ing. arch. Petr Tichota, inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN). V Praze a Středočeském kraji je jedním z certifikovaných inspektorů Ing. arch. Petr Tichota, e-mail: petr.tichota@nemopas.cz.

Společnost Kaktus Reality je férová realitní kancelář z Ostravska, která dbá na zajištění transparentní a seriózní realitní transakce. Její makléři informují klienty o všech zákonných povinnostech spojených s prodejem či koupí nemovitosti. Díky skvěle fungujícímu týmu může společnost nabídnout všechny služby, které klient potřebuje. Od poradenství až po úklid.

Reklama

Výběr článků

Načítám