Hlavní obsah

Prodej dřevostavby s technickou komplikací

Pan Tomáš prodával dřevostavbu rodinného domku prostřednictvím realitní kanceláře. Makléř informoval pana Tomáše i paní Veroniku, která dům kupovala, o všech právních aspektech prodeje. Mimo jiné doporučil panu Tomášovi provedení inspekce nemovitosti a vypracování technického průkazu nemovitosti. Tím pan Tomáš naplní povinnost o poskytnutí informací o technickém stavu domu paní Veronice. Objevil se ale jeden nedostatek.

Foto: Nemopas

Spád parapetu byl sice na hraně požadavku normy, lokálně byl ale nedostatečný a na parapetu se tvořily louže. Přesah parapetu před stěnu byl rovněž nedostačující.

Článek

Inspektor sdružení Nemopas, který dům kontroloval, byl příjemně překvapen technickou kvalitou objektu. Celý dům byl jednoduše a přehledně řešen a nebyly na něm prakticky žádné poruchy či riziková řešení. O to více ale inspektora překvapilo, že jedna věc se staviteli domku zásadně nepovedla.

Okenní parapety z měděného plechu byly provedeny špatně (dokonce v několika aspektech). Spád parapetu byl na hraně a lokálně nedostatečný, na parapetech se tvořily louže. Přesah parapetu před stěnu byl malý. Upevnění parapetu vrutem skrz plech je rizikové, napojení parapetu na ostění bylo provedeno vadně a netěsně.

Foto: Kaktus Reality

Dřevostavba rodinného domku byla jako celek provedena jednoduše a kvalitně.

Špatným napojením parapetu či případnou netěsností kolem upevňovacího vrutu může pod parapet pronikat voda a dostávat se tak do konstrukce obvodové stěny. A na dřevostavbě je tento fakt velmi nebezpečný.

Vlhká tepelná izolace ve stěně dřevostavby přestane být funkční. Hlavně ale mokré dřevěné prvky ve stěně mohou být napadeny dřevokaznými houbami a po čase může dojít k narušení stability stěny.

Nakonec byl tedy pan Tomáš rád, že se inspekce udělala. Po dohodě s paní Veronikou nechal na své (relativně nízké) náklady parapety předělat v souladu s technickými předpisy a normami a předal paní Veronice dům bez technických vad.

„Jsem moc rád, že jsem panu Tomášovi inspekci doporučil,“ komentoval situaci makléř z realitní kanceláře Kaktus Reality. „Snažíme se, aby obchod byl pro obě strany přehledný a nehrozilo v budoucnu jeho zpochybnění,“ doplnil.

Foto: Nemopas

Způsob napojení parapetu na ostění a netěsný vrut v louži způsobovaly zatékání vody do dřevěné konstrukce stěny domu.

Problém s nekvalitně provedenými parapety je velmi rozšířený a inspektoři Nemopas se s ním setkávají na většině staveb. Jedná se ale naštěstí o problém relativně snadno řešitelný. Pro prodávajícího i kupujícího je mnohem lepší vady domů napravit (nebo se o nich informovat), než se dočkat nepříjemného překvapení v budoucnosti.

Ing. Martin Škoda - inspektor nemovitostí pro Moravskoslezský kraj 

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Společnost Kaktus Reality je férová realitní kancelář z Ostravska, která dbá na zajištění transparentní a seriózní realitní transakce. Její makléři informují klienty o všech zákonných povinnostech spojených s prodejem či koupí nemovitosti. Díky skvěle fungujícímu týmu může společnost nabídnout všechny služby, které klient potřebuje. Od poradenství až po úklid.

Reklama

Výběr článků

Načítám