Hlavní obsah

Poškozené trámy ve starším domě se staly trápením pro kupujícího i prodávajícího

Většina domů postavených do první poloviny dvacátého století má stropy nesené dřevěnými trámy. A tyto trámy jsou často skryty v konstrukci stropu a nejsou vidět. V jakém jsou stavu, nejsou uhnilé? Nemůže se nám stát to, co se stalo panu Radovanovi, který si koupil starší bytový dům?

Foto: Nemopas

Nosné trámy stropu nejsou většinou vidět. Jejich stav může být závaznou skrytou vadou nemovitosti.

Článek

Pan Radovan si koupil malý bytový dům, kde chtěl mít sídlo své firmy. Dům byl z konce 19. století, v centru města a měl hezkou historickou fasádu.

Předchozí majitel dům celkem dobře opravil. Udělal novou střechu, fasádu i okna. Pan Radovan věděl, že si bude muset upravit pouze interiéry pro svůj byznys.

Když ale začal provádět rekonstrukce interiérů a rozvodů, rozebral v jednom místě podlahu a náhodou si všiml i stavu nosného stropního trámu. Zdálo se mu, že dřevo není úplně v pořádku.

Foto: Nemopas

Namátkový průzkum stavu stropních trámů pomocí endoskopu

Pozval proto specialistu z Nemopasu. Ten provedl několik malých sond, ve kterých pomocí endoskopu namátkově zjistil, že řada trámů vykazuje známky napadení dřevokaznými organismy. Po dohodě s panem Radovanem nakonec nechali seshora odkrýt celý trámový strop.

Rozsah poškození dřeva byl poměrně rozsáhlý a po posouzení mykologem a statikem se ukázalo, že bude třeba stropní trámy skoro kompletně vyměnit. To nebude úplně jednoduché a rozhodně ne levné.

Foto: NEMOPAS

Poškození zhlaví stropních trámů (část, která je vetknutá do zdi).

Krom technického trápení ale nastalo panu Radovanovi i předchozímu majiteli trápení právní a vztahové. Předchozí majitel o stavu trámů ve stropě vůbec nevěděl, snažil se dům rekonstruovat poctivě a rozhodně nechtěl pana Radovana nijak podvést.

Kdo ale teď má celou rekonstrukci stropu zaplatit? Pan Radovan, nebo předchozí majitel? Zákon je v tuto chvíli na straně pana Radovana.

Foto: Nemopas

Zjišťování zbytkového průřezu pro statické posouzení únosnosti trámu.

Dle občanského zákoníku nese prodávající pět let odpovědnost za skryté vady nemovitosti. A tato odpovědnost se vztahuje právě na podobnou situaci. Předchozí majitel by tak měl vrátit panu Radovanovi část peněz, která bude určena na rekonstrukci stropu. Takže je také dost nešťastný.

Kdyby si oba pánové nechali před prodejem udělat technický průzkum nemovitosti, tzv. inspekci, věděli by, co je na domě za problémy a nemuseli by se teď trápit.

Petr Vencl – vedoucí inspektorů nemovitostí pro Česko, petr.vencl@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám