Hlavní obsah

Když střecha z asfaltových šindelů nad obytným podkrovím nevětrá

S přicházejícími chladnými dny se objevují nemoci domů, které souvisí s nízkými teplotami. Jednou z nich jsou potíže s nedostatečně odvětranými šikmými střechami nad obytným podkrovím. Podobný případ řeší i pan Petr, který má střechu z asfaltových šindelů a v zimě s ní má starosti.

Foto: Jiří Čížek

Střecha na domě pana Petra z asfaltových šindelů

Článek

V bytě pana Petra pod šikmou střechou se v zimě občas objevují mokré skvrny na sádrokartonech. Majitel si proto v létě objednal specialistu z Nemopasu, aby mu pomohl najít příčinu problémů. Po otevření části střechy a po průzkumu s využitím endoskopické kamery se ukázalo, kde je potíž.

Foto: Jiří Čížek

Pohled z půdy na obytným podkrovím. Zespoda pod krytinou je bednění, tepelná izolace je mezi krokvemi

Na střeše byla asfaltová šindelová krytina, která byla přes podkladní pás přibita na prkenné bednění. Bednění bylo přibito přímo na krokve. Tepelná izolace vložená mezi krokve nebyla sice tlustá jako výška krokví, ale při montáži se občas zkrabatila či navrstvila přes sebe. Lokálně se dotýkala bednění zespoda, čímž přerušila větranou mezeru pod bedněním. Pod krytinou tedy nebyla funkční odvětraná mezera, což způsobovalo problémy. Proč?

Když bydlíme pod šikmou střechou, stoupá v zimě teplý a trochu vlhký vzduch přímo do skladby střechy. Pokud tento vzduch „neuteče” ze skladby odvětráním, dostane se zespoda až ke krytině. Když je krytina relativně těsná (asfaltový šindel s podkladním pásem, plech apod.), vlhký vzduch „neuteče” ani přes krytinu.

Krytina je v zimě obecně hodně studená, nahromaděný vlhký vzduch pod ní zkondenzuje - tato voda nateče zpátky do skladby a nakonec i do interiéru.

V tomto článku neřešíme, že u pana Petra nebyla ve střeše aplikována žádná doplňková hydroizolace - pokud tedy náhodou někde krytina proteče, zateče voda až do interiéru.

Foto: Nemopas

Schéma principu “ucpání” větrané dutiny tepelnou izolací

Dodavatelé „těsných” krytin (např. asfaltových šindelů) důsledně doporučují realizaci spolehlivě funkčního odvětrání pod krytinou. Odvětraná dutina by měla být ideálně vytvořena mezi dvěma vrstvami bednění, dostatečně tlustá a se správně řešenými a dimenzovanými nasávacími a odvětrávacími otvory. Proč tedy střechy nestavět podle jejich těchto doporučení a vyhnout se problémům.

 Ing. Jiří Čížek - inspektor nemovitostí pro Prahu a Středočeský kraj; jiri.cizek@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných, či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám