Hlavní obsah

Zařizujeme dětem domácí hřiště na zahradě

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrady a dvory rodinných domů či chalup nabízejí ideální prostor pro vybudování malého dětského světa. Nestačí ale jen koupit pískoviště, zahradní domeček nebo houpačku. Je dobré myslet i na to, aby si děti na zahradě neublížily.

Článek

Soukromé domácí hřiště dnes není žádný přepych, alespoň malé najdeme snad na každé zahradě, kde jsou děti. Mít hrací prostor přímo u domu má totiž mnoho výhod. Jednou z nich je úspora času. Rodiče nemusejí s dětmi na veřejné hřiště. Při hlídání na tom domácím zvládnou současně udělat spoustu dalších věcí.

Další výhodou je bezpečnost. Jednodušeji dokážeme ohlídat stav atrakcí a dát pozor, aby někde nevykoukla tříska nebo ostrý roh.

Na trhu je široká nabídka nejrůznějších houpaček, skluzavek, pískovišť a prolézaček, které stačí smontovat dohromady a domácí hřiště je během pár hodin hotové.

Před nákupem takového dětského hřiště pro soukromé použití je důležité zkontrolovat, zda jeho komponenty splňují veškeré bezpečnostní normy. Na domácí hřiště se vztahuje norma ČSN EN 71. Nebo se do výroby alespoň některých komponentů hřiště můžeme pustit sami.

Jen normy ale bezpečnost našich dětí nezajistí. Hřiště je dnes díky moderním technologiím možné vybavit dětskou kamerou. Naše ratolesti jsou tak pod dohledem i v případě, že rodiče potřebují pracovat v odlehlejší části domu.

Důležité je také místo, kde hřiště vytvoříme. Určitě by nemělo stát v blízkosti silnice, zahradního rybníčku ani bazénu. Není možné mít děti stále na očích, proto musí být všechna potenciální rizika eliminována předem.

Co by na takovém domácím hřišti nemělo chybět? Záleží především na věku potomků.

Základem je pískoviště

Nejmenší děti na zahradě nejvíce ocení pískoviště. Umožňuje totiž perfektně rozvíjet jejich kreativitu. Mohou stavět různé hrady, tunely atd.

Kam ho na zahradě umístit? Ideální je pro něj stinné místo, abychom děti dostatečně chránili před sluncem. Současně máme mít na pískoviště dobrý výhled z domu, ideálně z kuchyně a z obývacího pokoje, kde se zdržujeme nejčastěji. Malé děti je nutné mít pořád pod kontrolou.

Ohrazení pískoviště by mělo být vysoké zhruba 25 cm. To je výška, kterou dokáže překonat i hodně malé dítě a současně zabrání roznášení písku do okolí.

Hotová pískoviště se vyrábějí dřevěná a plastová.

  • Dřevěná se obvykle prodávají v přírodním provedení, tedy bez povrchové úpravy. Natřít ho můžeme tak, aby barva ladila třeba se zahradním nábytkem. Nebo zvolíme pestřejší barvy, třeba červenou či zelenou.
  • Plastová pískoviště se prodávají buď jako klasická, nebo jako mobilní, která se dají snadno přemísťovat. Vhodné jsou třeba i na terasu. Mobilní pískoviště je vlastně velká nádoba s pevným dnem, která se naplní pískem. Vyrábějí se v nejrůznějších tvarech. Koupit se dá např. obří mušle, jablko či želva.
  • Pískoviště ale můžeme vyrobit i sami, třeba dřevěné. Svůj účel splní i pneumatika od traktoru.
  • Pískoviště by vždy mělo mít kryt. Zakrýváním písku totiž můžeme do značné míry eliminovat přenos infekce od toulavých zvířat, především koček a kun.
  • Naši nejmenší jistě ocení také plochy na kreslení. Kreslení křídou totiž dokáže i malé děti zabavit na delší čas.

Klouzání je zábava

Další atrakcí, kterou děti zbožňují, jsou skluzavky. Ty navíc dovedou skvěle oživit vzhled hřiště, jsou-li citlivě zapracovány do přírodního rázu zahrady.

V tomto případě můžeme využít různé kopečky a vyvýšeniny v zahradě. Končit může skluzavka na trávníku, ale třeba také v pískovišti, nebo v létě v mělkém bazénku.

  • Výšku skluzavky, složitost zákrut a také způsob přístupu volíme podle věku dítěte. Menší děti raději vylezou na kopeček a pak se sklouznou dolů, větší pak zvládnou i žebřík.

Pružinové houpačky

Houpačky milují všechny děti napříč věkovým spektrem. Houpačka dodává dětem vzrušení z pohybu. Podle odborníků je to tím, že houpání je jedním z prvních pohybů, se kterým se všichni setkáme již jako miminka v matčině náruči. Houpavý pohyb má na nás také uklidňující účinek.

Pro malé děti jsou vhodné pružinové houpačky s veselým designem ve tvaru zvířátek nebo dopravních prostředků. Silná pružina drží sedátko a umožňuje houpat se do různých stran. Tyto houpačky jsou speciálně konstruované pro menší děti, protože se na nich houpají nízko u země, tudíž se tím eliminují negativní následky případného pádu.

Houpačky a prolézačky

I klasických houpaček je na trhu velké množství, od těch úplně jednoduchých pro jedno dítě až po celé konstrukce, k nimž lze přidávat nejrůznější díly - např. žebříčky, šplhací stěny, hrazdu nebo skluzavku. Součástí některých je i malý domeček.

Při výběru klademe důraz především na stabilitu konstrukce. Houpačky by měly být chráněné proti překlopení. Vybírat lze ze dvou způsobů upevnění: jsou buď závěsné, nebo se instalují nastálo.

Existují i klasické houpačky pro velmi malé děti. Ty by měly být vybavené bezpečnostními prvky, které zabrání případnému vypadnutí. Na první pohled takové houpačky připomínají horolezecké sedáky nebo autosedačky.

Volná plocha pro starší děti

Další vhodné atrakce pro starší děti jsou mj. lanová dráha, větší kolotoč či systém hrazd. Vděčná je také trampolína.

Samostatnou kategorií jsou sportovní hřiště. Budujeme-li místo, kde chceme zabavit i děti vyššího školního věku, nesmí chybět sportovní plácek se sítí na volejbal, basketbalovým košem a případně i pingpongový stůl.

Pokud máme doma již trochu odrostlejší děti, zmenšíme rozlohu záhonků a rozšíříme trávník. A okolo nesázíme nic, co by mohl zničit míč. Děti se také rády schovávají. Zahradu proto co nejvíce rozčleníme - vybudujeme meze, zasadíme stromy a keře.

Než začneme plánovat

Před výběrem atrakcí na domácí hřiště si ujasníme částku, kterou jsme ochotni investovat.

Zvážíme rovněž, zda budou nutné úpravy terénu a také kolik a jakých atrakcí chceme dítěti postavit. Je však důležité brát v potaz, že jak děti rostou, mění se i jejich vkus a představa o zábavě. Takže jejich hrací prostor musí růst s nimi. Atrakce je nutné obměňovat také kvůli bezpečnosti.

Rady & tipy

Na co ještě dáme pozor:

Na bezpečnost v zahradě dbáme nejen v místě dětského hřiště. Nebezpečná mohou být i různá jezírka a bazény. Velké nebezpečí utonutí hrozí už v malé hloubce. Bazén nebo jezírko proto raději oplotíme nebo opatříme ochrannou sítí. 

Důležité je zabezpečit také různé prohlubně nebo žumpy, kam by se dítě mohlo propadnout.

Z dosahu dětí odstraníme rovněž barvy, ředidla a hnojiva.

Uklidíme a zabezpečíme pily a sekyrky.

Při sekání trávy dáváme pozor na to, aby bylo dítě v bezpečné vzdálenosti od sekačky a ty menší i pod dozorem.

Elektrické kabely a zásuvky dobře zakryjeme.

U schodů a teras nesmí chybět zábradlí.

Pozor! Při nákupu houpaček, prolézaček a dalších nezbytných propriet se nevyplatí příliš šetřit. Nejlevnější výrobky asijského původu z laciných materiálů nevydrží tak dlouho, jako solidní konstrukce od ověřené firmy, která dbá na kvalitu svých produktů. V žádném případě nekupujeme levné výrobky bez atestace kvality! Bezpečnost dětí je poslední položkou, na které by se mělo šetřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto...

Výběr článků

Načítám