Hlavní obsah

Z čeho postavit rodinný dům

Právo, Gisela Růžičková

Z jakého materiálu postavit rodinný dům, to je otázka, kterou si položí každý stavebník před zahájením stavby. Na výběr má klasiku v podobě pálené cihly, ale i moderní materiály.

Foto: Canaba

Rodinný dům UNO oceněný v prestižní soutěži TOP dům 2013 se staví 3-6 měsíců, jeho masivní konstrukční systém umožňuje díky subtilnosti stěn ušetřit na stejné zastavěné ploše cca 10 % z ní, má nízké náklady na vytápění a téměř neomezenou životnost fasády.

Článek

Trendem dneška jsou úspory. Mezi požadavky na nový dům už není jen hezký vzhled a vysoký komfort bydlení, patří sem i co nejnižší energetická náročnost a snaha o co největší obytný prostor.

V našich končinách patří k tradičním stavebním materiálům hlavně pálená cihla, ale i pórobeton. Oba materiály se izolují buď polystyrenem či minerální vatou. Stále častěji se ale setkáváme s tvárnicemi se zabudovanou izolační vrstvou, které výrazně zkracují stavební proces. Na chuť přicházíme i montovaným dřevostavbám nebo stavbám z tzv. ztraceného bednění.

Foto: Porotherm

Nová cihla Porotherm 50 EKO+ umožňuje díky svým vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem rychlou a jednoduchou výstavbu nízkoenergetických domů bez dodatečného zateplení. Cihly jsou určené pro omítané jednovrstvé zdivo tloušťky 500 mm.

Zděný dům

Jde o poměrně kvalitní stavbu s dobrými izolačními schopnostmi. Tyto domy se již většinou nestaví z tradiční, pálené cihly, ale z nových, levnějších materiálů – tzv. stavebních bloků. Zděné systémy jsou variabilní, tvoří je menší prvky, které se hojně využívají při stavbách svépomocí.

Foto: KMB Sendwix

Stejně jako při zakládání zdiva tloušťky 240 mm také u 175 mm máme na vyzrálé betonové základové desce připravenou izolační vrstvu lepenky. Pruhy jsou natažené pod všemi nosnými stěnami, s přesahem přes šířku zdiva pro budoucí napojení vodorovné izolace.

Domy z pálených cihel ve formě cihelných bloků patří k nejoblíbenějším stavebním materiálům. Takové domy stavíme pro několik generací a vnímáme je jako trvalou investici. Cihelné bloky jsou duté a pórovité, takže regulují teplotu a vlhkost v místnostech. Mají dobrou tepelnou i akustickou schopnost. Zároveň jsou pevné a mají dlouhou životnost a požární odolnost.

Pórobeton, tzv. ytong. Jde o lehčený beton, který využíváme při stavbě nového domu i při rekonstrukcích. Má dobré akustické a bezpečnostní hodnoty, je ekologický, lze ho recyklovat. Oblibu si získal také pro své tepelně izolační vlastnosti i pro přesnost stavění. Hodí se i pro stavbu nízkoenergetických domů.

Foto: Ytong

Při stavbě domu o velikosti 3+1 a celkové užitné ploše 85,2 m2 uspoříme za jeden rok 4482 Kč při použití obvodového zdiva Ytong Lambda+ o tloušťce 375 mm.

Lehký keramický beton se vyrábí výpalem přírodních granulovaných jílů. Oproti klasickému betonu má nižší hmotnost, vyniká nízkou tepelnou vodivostí a má výborné zvukové a tepelně izolační vlastnosti.

K betonovým tvárnicím nové generace patří beton s polystyrenem, vhodný pro hrubou stavbu. Materiál dobře izoluje teplo, svislé spáry zdiva mají zámkové spoje, takže se malta používá jen na ložné spoje. Výhodou je nízká hmotnost a snadná manipulace s tvárnicemi.

Foto: Ytong

Při stavbě domu z pórobetonu s výjimečnými tepelně izolačními vlastnostmi získáme úspory za vytápění a rychlost výstavby, plus profesionální služby včetně přesné kalkulace na míru.

Jako nosné vnitřní i obvodové zdivo se používají vápenocementové cihly. Jsou pevné v tlaku a mají dobré akumulační a akustické schopnosti. Využívají se jako sendvičový systém skládající se z nosného vápenopískového zdiva, izolace a vnější a vnitřní omítky.

Monolitické domy

Jsou to jednolité bytelné stavby bez spojů, vysoce variabilní. Lze udělat různá zaoblení a zakřivení domu, a to i přímo na stavbě. Jsou to prakticky nezničitelné, energeticky velmi úsporné, zdravotně nezávadné domy s vysokou akumulační schopností.

Foto: KMB Sendwix

Moderní vícevrstvé neboli sendivčové konstrukce s volitelnou vrstvou tepelné izolace a se základem v podobě vápenopískových cihel jsou ideální pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů.

Montované domy neboli dřevostavby

Tyto domy se staví ze sendvičových panelů. Jejich výhodou je hrubá stavba trvající několik dnů. Na připravenou základovou desku se montují celé stěny předem vyrobené, opatřené okny i vchodovými dveřmi. Také u tohoto typu stavby jde o sendvičové zdivo. Nosná konstrukce je ze dřeva nebo z prvků vyrobených na bázi dřeva opatřených izolací. Předností není pouhá rychlost výstavby, ale také větší vnitřní prostor díky malé šířce obvodových stěn. Hodí se pro výstavbu nízkoenergetických i pasivních domů.

Foto: KMB Sendwix

Stejně jako při zakládání zdiva tloušťky 240 mm také u 175 mm máme na vyzrálé betonové základové desce připravenou izolační vrstvu lepenky. Pruhy jsou natažené pod všemi nosnými stěnami, s přesahem přes šířku zdiva pro budoucí napojení vodorovné izolace.

Domy s termosystémem

Jejich základ tvoří dřevo a celulóza, jsou energeticky úsporné. Zajistí levné a zdravotně nezávadné bydlení pro mladé i seniory, ale ztrácejí na hodnotě daleko rychleji než zděné domy. Jejich nespornou výhodou je nízká cena, úspora a rychlost stavby. Akumulační jádro tu částečně nahradí kvalitní krbová akumulační kamna v ceně domu.

Foto: Porotherm

Při výstavbě domu z pálených cihel, který se vyznačuje dobrými izolačními vlastnostmi, bylo použito obvodové zdivo 44 Profi, přední část je zděná z cihel 30 profi.

Foto: Heluz

Mrazuvzdorné maloformátové cihly, tzv. CV, mají i mezi moderním cihelným materiálem své nezastupitelné místo. Díky mrazuvzdornosti, vysoké pevnosti a specifické velikosti se hodí především pro stavbu pilířů, uplatní se také jako lícové a pohledové zdivo.

Foto: KM Beta

Profiblok (55,10 Kč) je ucelený pálený cihelný systém, který tvoří pálené tvarovky pro vnější a vnitřní nosné zdivo, příčkové zdivo, překlady, stropní konstrukce a doplňkové výrobky.

Srubové stavby

Při stavbě těchto domů se používá kvalitní dřevo (např. smrk, borovice). Sruby a roubenky jsou nízkoenergetické, jsou rychle postavené a mají životnost až 300 let, nenarušují ráz krajiny. Dřevo hezky voní, což podporuje příjemné bydlení ve srubu. Sruby nevyžadují téměř žádnou údržbu, mají dobrou zvukovou izolaci bez speciálních úprav.

Lze je stavět i v zimě – právě v podzimních a zimních obdobích je ideální doba pro stavbu srubu. Dřevo na jejich stavbu lze kombinovat s různými druhy stavebních a obkladových materiálů. Sruby vypadají vždy originálně, dobře izolují a mají přirozenou klimatizaci. Nevýhodou srubů je, že dřevo neustále pracuje a postupem času sesychá.

Co nabízejí dřevostavby
Přirozené mikroklima domu
Vynikající tepelně izolační vlastnosti
Minimální energetické ztráty
Dosahují parametrů nízkoenergetického až pasivního domu
V létě se nepřehřívají
Značnou požární odolnost
Foto: Domesi

Futura NEO je dům s dispozicí 5+kk koncipovaný pro použití jak stavební technologie two by four (sloupková konstrukce), tak CLT technologie (křížem lepené dřevo). K dispozici je varianta s klasickou fasádou či částečným nebo úplným obložením dřevem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám