Hlavní obsah

Vyznáte se ve stavebních technologiích? Před stavbou domu je dobré mít přehled

Právo, Gisela Růžičková

Při stavbě rodinného domu se budete rozhodovat pro stavební technologii. Pečlivě zvažte současné možnosti trhu, pořizovací a provozní náklady. Odborníci doporučují konzultaci s projektantem, architektem či stavební firmou, která se mnohonásobně vrátí.

Foto: Ekonomické stavby

Dominik 38 je stylový dvoupodlažní moderní rodinný dům pro náročné. Jeho dispozici 5+1 s garáží doplňují terasy. Lze postavit jakýmkoli uceleným stavebním systémem.

Článek

Stavět můžete z kusových stavebních prvků, anebo je montovat z větších prefabrikovaných celků. Obě varianty nabízejí množství použitelných řešení.

Důležitým ukazatelem při výběru stavební technologie je tepelná akumulace. Domy s nízkou tepelnou akumulací rychle vytopíte, ale při větrání rychle chladnou. Pro stavbu rodinných domů jsou proto stále oblíbené systémy, které se vyznačují vysokou tepelnou akumulací, a zajišťují tak stálejší teplotu bez výraznějších výkyvů.

Každý z materiálů má své klady i zápory, proto je nutné vybrat řešení na míru plánované stavby. Kromě materiálů také budete řešit, jestli dům postavíte svépomocí, nebo ho objednáte na klíč, jak budete dům vytápět, odvětrávat, klimatizovat a jak odsávat přebytečné páry.

Zděné stavby z cihel

Jsou v Česku nejrozšířenější a nejznámější, protože vzbuzují dojem stability, bezpečí a dlouhověkosti. Přestože způsob výstavby zděných budov zůstává obdobný, materiály použité při stavbě prošly výrazným vývojem.

Foto: Heluz

Pasivní dům postavený z pálených cihlových bloků protopí ročně maximálně 15 kWh, poskytuje vyšší standard energetické účinnosti než NED, a má tak minimální dopad na životní prostředí. Obvykle se úplně obejde bez tradičního systému vytápění a klimatizace.

Foto: Heluz

Pro tyto stavby je charakteristická vysoká tepelná akumulace a zvuková izolace. Díky vypálení při vysokých teplotách vydrží domy i několik století. Navíc jde o materiál přírodní, a tedy ekologický.

Hrubou zděnou stavbu lze postavit rychle, protože pálené cihly nahradily cihelné bloky. Otvory a póry vytvořené při výrobě snižují jejich hmotnost a zároveň výrazně zvyšují tepelnou izolaci. Přesto jsou tepelně izolační vlastnosti těchto staveb na hranici dnešních požadavků, a tak se doplňují tepelně izolačními maltami, omítkovinami a zateplovacími fasádními systémy.

V oblibě jsou také broušené cihlové bloky se zabroušenou vodorovnou ložnou plochou, které vyžadují minimální množství maltovin. Tím dochází k úspoře až 84 % použité malty, pracnost zdění se oproti klasickým nebroušeným cihlovým blokům snižuje až o 25 %, snižuje se riziko vzniku tepelných mostů v prostorech spár a také se minimalizují úklidové práce po zdění.

Doba potřebná pro vysychání stavby je rovněž výrazně nižší než při použití nebroušených cihel. Nezanedbatelná je velká pracnost, malý tepelný odpor, který je potřeba doplnit dodatečnou izolací, a vyšší cena.

Pórobetonové tvárnice

Technologicky jde o velmi podobný systém jako u využití cihel a cihelných bloků. Ve srovnání s keramickými zdicími materiály jsou pórobetonové tvárnice lehčí, díky tomu mají nižší tepelnou akumulaci, lepší tepelnou izolaci, horší zvukovou izolaci a nižší nosnost než keramické cihly.

Nižší nosnost většinou při stavbě rodinného domu není na závadu z toho důvodu, že rodinné domy mají méně podlaží a nízké rozpony stropů. Je nutné dát si pozor na místa největšího zatížení, jako jsou sloupy, pilíře a větší otvory, třeba garážová vrata.

Pórobeton je více nasákavý materiál, proto je důležitá hydroizolace stavby v místech pod úrovní terénu. Pórobeton je lehce opracovatelný, vyžaduje přesné zdění, malé množství malty a tenkovrstvé omítky.

Foto: Xella

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelně izolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž lze dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

Foto: Xella

Systém ztraceného bednění

Jde o variabilní technologii, která využívá energeticky nenáročnou betonovou směs. Díky tomu mají stavby nízkou cenu i provozní náklady při zachování vysokého komfortu bydlení.

Dříve se při výstavbě využívaly dřevěné desky, dnes to je systém dutých tvárnic, které se spojují nasucho a vylévají se betonem. Tím se vytvoří trvale zabudované bednění pro nosné betonové výplně stěn a stropů. Profily tvárnic lze vyztužit horizontálně i vertikálně. Výstavba je rychlá, přesná a snadná.

Při stavbě je důležité používat kompletní systém daného výrobce (stěny, stropy, příčky atd.), ostatně jako u všech stavebních systémů. Kvůli použití betonu je nutné počítat s delší dobou pro vysychání stavby.

Foto: Skeletsystem Goldbeck

Konstrukční soustava skeletového nosného systému je stavba, jejíž obvodový plášť nepřenáší zatížení, ale má funkci výplňovou a ochrannou. Tyto konstrukce se v poslední době využívají i při výstavbě rodinných domů.

Plusem je vysoká pevnost, jednoduché a přesné zdění, úspora malty a snížená spotřeba betonu. Tvárnice ztraceného bednění jsou vhodným podkladem pro natahování omítek a hydroizolací. Materiál vyniká i nízkou nasákavostí.

Hrubou stavbu lze postavit rychleji s menším počtem pracovníků ve srovnání s tradičním zděním. Systém vyniká vysokou tepelnou akumulací a vysokou zvukovou izolací, ale malým prostupem vodních par a delší dobou potřebnou k vysychání stavby.

Dřevostavby

Získávají na popularitě díky použití přírodních materiálů a možnosti jejich snadné recyklace. Mají dobré izolační vlastnosti a zajímavá je rychlost staveb.

Stavějí se buď klasickým tesařským způsobem, nebo využitím některého ze systému montovaných staveb, které vyjdou levněji.

Foto: Palis

Typová dřevostavba 124 postavená způsobem Two By Four. Jde o systém fošnové konstrukce spřažené s tuhou deskou, který tvoří lehký a tuhý celek s dostatečným prostorem pro vložení tepelných izolací.

Foto: Konrád dřevostavby

Mezi větší dřevostavby patří rekreační chaty. Podle plánovaného využívání těchto objektů jsou na výběr zateplené nebo nezateplené. Velkými dřevostavbami jsou pak realizace rodinných domů.

Základním materiálem je kvalitní dřevo, na kterém závisí kvalita celé technologie. Tím se minimalizuje riziko vzniku povrchových vad a mezer v tepelné izolaci. Obecně vyšší kvalitu nabízejí právě lepené prvky, které jsou dražší než řezivo. Proto se jich většinou využívá u nejvíce namáhaných částí konstrukce.

Domy se vyznačují vysokou tepelnou izolací při malé tloušťce stěn. Ovšem schopnost akumulace tepla je nízká, proto se doplňují izolačními systémy, nižší je také zvuková izolace, nižší je i jejich životnost než u zděných staveb.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám