Hlavní obsah

Vytvořte si podzimní věnec na dveře podle své fantazie

Právo, Sylva Šporková

Různé dekorace se stávají nedílnou součástí nejen našeho bytu či domu, ale pronikají i ven. A tak můžeme v poslední době vidět čím dál víc domovních dveří ozdobených tzv. vítacími věnci. Barevný podzim přímo vybízí vytvořit si vítací věnec na dveře už teď.

Foto: Sylva Šporková, Právo

Ozdobte si dveře podzimní dekorací

Článek

Použít můžeme v podstatě cokoli, co najdeme v přírodě při nedělní vycházce. A pokud se do přírody nedostaneme, nemusíme si zoufat. Věnec si ozdobíme třeba sádrovými odlitky s podzimními motivy.

Co potřebujeme:

slámový korpus věnce, vázací drát, barevné listí, podzimní plody (žaludy, kaštany, šišky, suché květy a plody), jutovou stuhu, obarvené sádrové odlitky, lepicí pistoli.

Foto: Sylva Šporková, Právo
Postup výroby
1. Různobarevným listím začneme obalovat korpus věnce - vždy 3 až 4 listy utáhneme pomocí vázacího drátu (úplně stejně, jako když přivazujeme smrkové větvičky k vánočnímu věnci). Listím ale obalíme jen polovinu korpusu.
2. Druhou polovinu obtočíme jutovou stuhou a s lepicí pistolí ozdobíme podzimními dekoracemi - buď přírodními, nebo sádrovými.
3. Nakonec na věnec přivážeme silonový vlasec na zavěšení.
FOTA: Sylva Šporková, Právo
Foto: Sylva Šporková, Právo

Věnce můžeme ozdobit jakkoli podle vlastní inspirace - lze použít ozdobný věncový korpus, živou levanduli kombinovat se sádrovými odlitky apod.

Jak vytvořit sádrové odlitky

Foto: Sylva Šporková, Právo
  • V prodejnách výtvarných potřeb seženeme řadu různých odlévacích forem - levnější z umělé hmoty i dražší silikonové. Sádru či odlévací prášek smícháme s vodou v poměru uvedeném na sáčku a nalijeme do formy. Po zatvrdnutí (cca 1-3 hodiny) vyjmeme z formy a nabarvíme akrylovými barvami tak, aby odlitek co nejvěrněji napodoboval podzimní plody.
  • Nakonec ještě jedna dobrá rada: silikonová forma je sice dražší, ale můžeme ji využít nejen na sádrové odlitky. Můžeme do ní odlévat třeba malá mýdla, svíčky a po důkladném umytí i různé dobroty - třeba čokoládu nebo želé.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si hravý záznamník nákupů

Záznamník nákupů je užitečný pomocník v domácnosti - hlavně pro děti. Na piktogramech různých základních potravin hned poznáme, co chybí a co máme nakoupit.

Výběr článků

Načítám