Hlavní obsah

Vyrobte si originální dárkové sáčky

Právo, Miroslava Kubišová

Sáčky z jedinečně ozdobeného papíru se hodí pro balení drobných dárečků našim přátelům a blízkým. Tato balení si můžeme připravit předem do zásoby.

Článek

Použijeme-li lihové barvy, nebudou se motivy při doteku stírat a z takto obarvených papírů můžeme vytvořit i stínidla třeba na lampiónky či lampy, protože přes světlo krásně prosvítají. Papír obarvený alespoň dvěma lihovými mořidly je při průsvitu lazurní a barvy přes sebe nanesené tvoří zajímavé mapování s ohraničenými okraji. Zkusme si touto technikou připravit několik papírů formátu A3 pro dárkové sáčky.

Krok za krokem
1. Na stůl pokrytý igelitem rozprostřeme arch bílého papíru A3, který pomocí houbičky natřeme lihovým mořidlem. Pracujeme při otevřeném okně nebo venku, kvůli odvětrávání lihových výparů.
2. Po celkem rychlém uschnutí papíru nastříkáme přímo z lahvičky mořidlo jiné barvy. Menší kapky a užší linie dosáhneme nakapáním mořidla z malé tuby s úzkou odkapávací špičkou. Vše necháme dobře zaschnout.
3. Po uschnutí postříkáme papír ještě další barvou nebo čistým lihem, popřípadě kolínskou či nepotřebným parfémem apod. Lihové kapky a cákance od středu zesvětlají a na okrajích vytvoří jasně ohraničené mapy.
4. Takto dekorujeme několik papírů světlými i tmavými lihovými barvami. Jakmile papíry uschnou, srovnáme je žehličkou. Žehličku nastavíme na nejvyšší stupeň a lihové papíry žehlíme, přičemž si můžeme pomoci i opatrným rozžehlováním hranou žehličky.
5. Obdélníkový arch papíru položíme na stůl rubovou stranou nahoru a na delší straně zahneme asi 4 až 5 cm širokou manžetu horního okraje sáčku, kterou zase narovnáme. Jednu z užších stran na lícovém okraji potřeme lepidlem a strany slepíme k sobě.
6. Vznikne tak dutý válec, který postavíme ohybem manžety nahoru. Manžetu pak zahneme dovnitř válce. Tato manžeta bude tvořit horní okraj dárkového sáčku s uchy.
7. Válec pak položíme na stůl a na obou stranách jej zploštíme tak, aby slepený spoj byl mimo ohyb. Posunutím papíru vytvoříme další ohyb, rovnoběžný s minulým ohybem tak, aby lepený spoj byl ve středu mezi oběma ohyby. Z obou stran prohneme dovnitř užší stranu po celé její délce.
8. U takto složeného papíru na užší straně (protilehlé k manžetě) najdeme střed přeložením napůl. Ke středu složíme špičku ohnutím rohů tak, jako bychom skládali vlaštovku. Špičku vlaštovky ohneme ještě k manžetě a zarýhneme ji.
9. Ohyby vrátíme zpět a zohýbáme je také na druhou stranu sáčku. Pak vlaštovku znovu narovnáme na obdélník. Sáček uchopíme, roztáhneme vlaštovku a složíme do dvou špicí, jejichž okraje natřeme lepidlem a vytvoříme dno sáčku.
10. Při skládání dna přilepíme první špičku a pak druhou podobně, jako když balíme knížku do dárkového papíru. Sáček postavíme na dno a vyztužíme jej vlepením obdélníčku z lepenky stejného rozměru. Děrovačem procvakneme otvory v horním okraji sáčku, protáhneme jím lýko či provázek a svážeme ucha.
11. Podle toho, jak daleko papír skládáme od slepených boků válce (krok 7), vytvoříme šířku dna, jež může být úzké, či široké. Slepíme-li arch papíru do válce dlouhými stranami k sobě, vznikne dlouhý a úzký sáček. Z menšího formátu A4 poskládáme malý sáček na drobnosti.
Foto: autorka

Rady a tipy:

Lihová mořidla jsou k dostání v prodejnách barev a laků, železářství a řemeslných potřebách (cca 63 Kč/ 500 ml). K práci jsme použili červenou a dub tmavý.

Větší množství dárkových sáčků vytvoříme i z obyčejného kancelářského, kopírovacího papíru (80 g/m2) nebo bílého balicího papíru.

Tuba na odlití barvy s úzkou odkapávací hubičkou vyjde ve výtvarných potřebách asi na 20 až 30 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám