Hlavní obsah

Vybíráme nůžky na živý plot

Novinky, Tomáš Krásenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více výrobců má ve svém portfoliu zahradní techniku s benzinovým motorem, elektromotorem na 230 V i s akumulátorem. To platí i o strojních nůžkách na stříhání živých plotů a tvarování okrasných keřů. Jednoznačná odpověď, která koncepce je lepší, neexistuje, protože každá má svá pro i proti. Rozhodněte se podle toho, jak s nimi potřebujete pracovat.

Foto: Tomáš Krásenský (11x)

Nejsou nejlehčí, ale jsou rozhodně nejtišší. Jeleny ze zimostrázu můžeme s klidným svědomím tvarovat i v neděli.

Článek

Nedávno jsme porovnávali řetězové pily – elektrickou na 230 V, benzinovou a akumulátorovou (čtěte zde).

Jak by podobné srovnání dopadlo u nůžek na živý plot? Záleží samozřejmě na tom, z jaké kategorie si jednotlivé výrobky vyberete, zda pro občasné, častější nebo intenzivní použití.

Profesionální akumulátorové nůžky na živý plot budou rozhodně lepší než benzinový stroj určený pro kutily. Výrobky ze všech tří kategorií nabízejí např. firmy Husqvarna a Gardena, Makita a Dolmar či Ryobi.

Foto: Tomáš Krásenský

Nejdelší lišta předpokládá také nejvyšší výkon. Velký záběr využijeme při údržbě rozlehlých ploch v úrovni trupu. Držet šestikilový stroj dlouho nad hlavou není žádný med.

Benzinové nůžky na živé ploty

Nůžky s dvoutaktním motorem jsou určeny především pro náročné uživatele, kteří potřebují zastříhávat rozsáhlé živé ploty. K tomu jsou předurčeny vysokým výkonem a dlouhou stříhací lištou. Bohužel je to vykoupeno vyšší hmotností.

Další nepříjemné průvodní jevy jsou strojům se spalovacím motorem vlastní – hlučnost, emise výfukových plynů a náročnější údržba i obsluha.

Foto: Tomáš Krásenský

Benzin a olej pro dvoutaktní motory jsou nezbytností pro provoz nůžek s benzinovým motorem.

K benzinovému modelu nezbytně patří kanystr s benzinem, který musíme smíchat s olejem pro dvoutaktní motory v poměru 50:1, případně použijeme již hotové palivo (XP Power). Následuje napumpování paliva, zavření vzduchové klapky, startování lankem.

Foto: Tomáš Krásenský

Součástí práce s benzinovými nůžkami je doplňování paliva. S dostatečnou zásobou jsme zcela nezávislí.

Odměnou za všechna příkoří je nezávislost na zdroji elektrické energie a při dostatečné zásobě paliva dlouhodobě stabilní výkon.

Nůžky na 230 V

Ani elektrické nůžky „do zásuvky“ nejsou dokonale uživatelsky přívětivé – než s nimi začnete pracovat, musíte zajistit přívod elektrické energie, tedy nejčastěji natáhnout prodlužovací kabel. Ten je jejich největší slabinou, protože omezuje obsluhu v pohybu, překáží a rád se připlete mezi nože, pro které je jeho přestřižení hračkou.

Foto: Tomáš Krásenský

Elektrické nůžky jsou z daného tria nejlehčí, takže se při práci tak rychle neunavíme. Na přítomnost kabelu si musíme zvyknout.

Foto: Tomáš Krásenský

Prodlužovací kabel je u elektrických nůžek nezbytným doplňkem, ale současně i jejich největší slabinou. Omezuje a překáží.

To vše jim ale většina běžných uživatelů odpustí, protože kvalitní elektrické nůžky se dají pořídit za přijatelnou cenu. Poměr výkon/cena předurčuje elektrické nůžky k použití na většině domácích zahrad.

Nízká hmotnost a malé rozměry přispívají k dobré ovladatelnosti. Nezanedbatelnou výhodou je také bezúdržbový motor.

Foto: Tomáš Krásenský

Riziko přestřižení prodlužovacího kabelu je velké. Doporučujeme proto používat kabel výrazné barvy, např. červené nebo oranžové.

Foto: Tomáš Krásenský

Prodlužovací kabel by měl jít na elektrických nůžkách zajistit např. smyčkou tak, aby se vidlice ze zásuvky nevytahovala.

Akumulátorové nůžky

Z pohledu obsluhy jsou nejsympatičtější akumulátorové nůžky na živý plot. Stačí vložit akumulátor, stisknout kombinaci několika tlačítek a můžete hned stříhat. Samozřejmě za předpokladu, že máte nabitý akumulátor. To ale není zas takový problém, protože akumulátory můžete mít dva. S jedním pracujete, druhý se mezitím nabíjí. Tímto způsobem je možné pracovat prakticky nepřetržitě.

Foto: Tomáš Krásenský

Akumulátor a nabíječka jsou obdobou benzinu a oleje s tím rozdílem, že nesmrdí. Místo kanystru můžeme nosit náhradní akumulátor.

Pro běžné použití postačují výrobky s pracovním napětím 18 V, na údržbu větších ploch se hodí modely na 36 V s delší stříkací lištou.

Akumulátorové nůžky jsou podobně bezproblémové na údržbu jako elektrické na 230 V, odpadají ale omezení spojená s prodlužovacím kabelem. Pokud máme akumulátor o dostatečné kapacitě (3–5 mAh), můžeme s nimi pracovat dostatečně dlouhou dobu (zhruba jednu hodinu).

Naše tipy

Akumulátorové nářadí vybírejte tak, abyste akumulátor mohli použít v dalších strojích. Zdaleka ne všichni výrobci nabízejí zahradní techniku i dílenské nářadí pro jeden typ akumulátoru.

Foto: Tomáš Krásenský

Někteří výrobci nabízejí tzv. systémové řešení, kdy lze jeden typ akumulátoru použít v mnoha strojích jak pro dílnu, tak zahradu.

Všichni výrobci udávají rozteč zubů (např. 21 mm), někteří navíc také údaj o maximálním doporučeném průměru stříhaných větví, který je proti rozteči zhruba třetinový. V tomto případě je ideální stříhat větve o průměru kolem sedmi milimetrů.

Foto: Tomáš Krásenský

Některé kryty nožové lišty jsou z jedné strany uzavřené a dají se zavěsit na stěnu. Můžeme je naplnit konzervačním roztokem a nůžky tak ideálně skladovat.

Bez ohledu na koncepci nůžek nezapomínáme na údržbu stříhací lišty. Po každém použití ji očistíme (stlačeným vzduchem, kartáčem) a nakonzervujeme olejem.

Ideální je, když můžeme lištu při skladování ponořit do směsi motorového oleje a petroleje (2:1). Před použitím nůžek lištu otřeme hadrem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pět variant těsnění vodovodního šroubení

S výjimkou spojů, jejichž těsnost zajišťuje plastický či elastický element (fíbrové nebo gumové těsnění), musíme neprostupnost pro kapalinu zajistit utěsněním...

Vysoké otáčky pro vaši dílnu

Horní frézky a elektrické hoblíky na dřevo patří k nejrychlejším strojům pro domácí dílnu. Otáčky v řádu desítek tisíc za minutu je předurčují k velmi...

Jak vybrat správný šroub či vrut

Šrouby a vruty slouží ke spolehlivému, přesto rozebíratelnému spojení nejrůznějších materiálů. V současné době existuje nepřeberné množství druhů. Prozradíme...

Výběr článků

Načítám