Hlavní obsah

Tipy pro střechu, aby déle vydržela

Právo, Gisela Růžičková

Střecha je nejdůležitější částí domu. Chrání ho před větrem, deštěm a sněhem, ale je i důležitým estetickým prvkem stavby. Má působit jak svým tvarem, tak i barvou. Střechu však netvoří jen jeden prvek, ale i spousta doplňků. Nabízíme vám pár novinek.

Foto: archiv firmy KM BETA, Právo

Střešní krytina KMB Beta 2008 vyniká nižší hmotností při požadované pevnosti, zvýšenou vodní drážkou a vylepšenou stabilitou řezaných tašek.

Článek

Díky tipům, které přinášíme, vydrží střecha například déle bez údržby. Ať už to jsou krajní tašky hřebenáče, tašky pro odvětrávání, prosvětlovací tašky atd. Také si pohlídáme, aby barva střechy ladila se zvoleným odstínem fasády a s dalšími důležitými součástmi střechy, jako jsou okapy, rámy oken a dveří, či s okrasnými prvky, které dohromady zvýrazní celkové pojetí domu.

.: Letošní novinkou je střešní systém Bramac 7°. Nezbytnou součástí tohoto systému je vodotěsné podstřeší tvořené bedněním a vlastní vrstvou pojistné hydroizolace.foto: Právo/archiv firmy Bramac

Ke každé střeše neodmyslitelně patří komín, který svým architektonickým řešením dotváří obraz celého domu. Komínový systém CIKO® (Cihelné komíny) splní architektonické i technické požadavky každého stavebníka. Kromě toho, že podporuje účinnost a výkon topidla, optimalizuje spotřebu paliva, je ohleduplný k životnímu prostředí a plní požadavky požární ochrany a stavební spolehlivosti (CIKO).

Nejúspěšnější a nejdéle prodávaný bezúdržbový barevný okapový systém je Rainline, jehož životnost se pohybuje mezi 40 a 60 roky. Je vyroben z ocelového plechu s povrchovou úpravou (ocel+zinek+barevná povrchová úprava HB polyester), tedy z materiálu, který nepodléhá korozi a tím pádem nevyžaduje natírání. Samotná instalace je rychlá a jednoduchá, systém využívá principu spojek, díky kterým odpadá pracné letování (Lindab).

.: Komínový systém CIKO splní architektonické požadavky každého stavebníka. Chcete-li střechou upoutat pozornost, pořiďte si hasiče . Rodí se ve speciálních sádrových formách a každá figurka je originálem (Tondach).foto: Právo/archiv firem CIKO a Tondach

Nová střešní krytina KMB Beta 2008 prošla zdánlivě drobnými úpravami lícní a rubové strany. Podstatně zvýšila technické i užitné vlastnosti. Vyniká nižší hmotností při zachování požadované vysoké pevnosti, zvýšenou vodní drážkou, větší vůlí v této vodní drážce a navíc i vylepšenou stabilitou řezaných tašek. Novinka se vyrábí z prvotřídních surovin, hlavně z vysoce kvalitního křemičitého písku z lokality zadní Moravská Sahara. Je dostupná ve třech variantách povrchové úpravy a v sedmi barevných odstínech.

.: Životnost barevného okapového systému Rainline se pohybuje mezi 40 a 60 roky. Je vyroben z ocelového plechu s povrchovou úpravou z materiálu, který nepodléhá korozi a nevyžaduje natírání (Lindab).foto: Právo/archiv firmy Lind

Chcete-li upoutat pozornost svojí střechou, ozvláštnit ji a mít svůj vlastní originál, pořiďte si na ni hasiče! Rodí se ve speciálních sádrových formách, do nichž se nalije směs z rozplavené hlíny, aby bylo možné s ním dále pracovat. Vysušený polotovar výrobku se nejdříve vypálí, teprve pak se na něj ručně nanese stříkací pistolí glazovací směs a výrobek se znovu vypaluje. Každá figurka je doslova originálem (Tondach).

Letošní novinkou, která umožní položit skládanou krytinu i na střechy se sklonem již od 7°, je střešní systém Bramac 7°. Je založen na upravené betonové střešní tašce Bramac Max v kombinaci s difuzní fólií Bramac Top RU. Tašky mají kovové zarážky (tzv. rainbar), které zabraňují zpětnému průniku vody do vodních žlábků. Jsou umístěné pod hlavovým okrajem tašek. Nezbytnou součástí tohoto systému je zároveň vodotěsné podstřeší. To tvoří bednění a vlastní vrstva pojistné hydroizolace (Bramac).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám