Hlavní obsah

Tipy, jak připravit byt pro nájemníky

Novinky, nes

Zařizování bytu je pro někoho radost, pro jiného přímo vášeň a pro jiného zase třeba noční můra. Svá specifická pravidla má zařizování bytu, v němž majitel míní bydlet, trochu jinými pravidly je dobré se řídit, pokud zařizujeme byt, který je určený k pronájmu.

Foto: Profimedia.cz

Byt určený k pronájmu zařizujeme především v neutrálním stylu.

Článek

Při zařizování nájemního bytu je jistý rozdíl v tom, zda jej plánujete využívat pro krátkodobé pronájmy, nebo pro dlouhodobé.

Odvíjí se od toho totiž míra jeho zařízení.

Dlouhodobý pronájem - méně zařízení

Zjednodušeně lze říci, že délka pronájmu je nepřímo úměrná míře zařízení bytu. Pro dlouhodobé pronájmy je proto vhodnější přichystat byt sice po rekonstrukci, ale kromě základního vybavení nezařízený.

Základním vybavením bytu je míněno především zařízení koupelny. Spíše než vanu je lépe v koupelně zařídit sprchový kout. Samozřejmostí je umyvadlo a něco úložných prostorů. Také kuchyň je vybavena linkou, sporákem, troubou, digestoří...

Lednice už sice nemusí patřit k základnímu vybavení bytu, ovšem v každém případě je potřeba v kuchyni nechat volnou zásuvku pro její připojení.

Právě rozmístění zásuvek je věc, nad níž je dobré při rekonstrukci bytu v klidu popřemýšlet. Stejně jako při zařizování vlastního domova mají být umístěné prakticky a na dobře dostupných místech. Nezapomeňte na přípravu pro internetové připojení. Bude se hodit jak studentům, tak pracujícím.

Tapetování je opět in

Tipy a trendy

Velkou péči věnujte rovněž volbě podlahových krytin. Do nájemního bytu je třeba položit co nejodolnější a se snadnou údržbou, což jsou například vinylové. Prodejci je nabízejí ve velmi zdařilých imitacích dřeva, kamene, betonu a dalších materiálů. V kuchyni je možné uplatnit i keramickou dlažbu.

Do interiéru, který má obývat dlouhodobě jeden nájemník, nepořizujeme běžný nábytek, naopak, necháme mu prostor, aby si v něm vytvořil své vlastní prostředí podle svého vkusu a potřeb.

Krátkodobý pronájem - více zařízení

Plně zařízený byt naopak připravíme pro krátkodobé pronájmy. Nájemník během svého krátkého pobytu nebude mít čas si jej zařizovat po svém, naopak očekává, že se o jeho vybavení nebude muset starat.

V takovém případě při výběru nábytku zohledňujeme opět především odolnost a trvanlivost materiálů.

Velkou výhodou mohou být modulární sety skříněk a dalších prvků, které umožňují nejenom v případě potřeby snadno pozměnit kompozici jednotlivých dílů v místnostech, ale především - výměnu kus za kus v případě poničení.

V malých bytech se vyplatí bílý nábytek. Prostor bude díky němu vypadat větší

Tipy a trendy

V bytě by tak rozhodně neměla chybět vestavěná šatní skříň, zařízení obývacího pokoje i ložnice, v kuchyni je již potřeba přichystat nejenom lednici, ale i další spotřebiče, ideálně včetně rychlovarné konvice, mikrovlnné trouby apod.

Obzvláště mladší nájemníci spíše oželí televizi, ale rozhodně ocení pohodlný stolek se židlí, kam se budou moci uchýlit se svým počítačem.

Jaký styl

Důležité u pronajímaných bytů je rovněž jejich celkové ladění. Zatímco svůj domov si každý zařizuje k obrazu svému a snaží se do něj vtisknout více či méně svou osobnost, u bytů určených k pronájmu platí opačný přístup - čím méně osobních prvků, tím lépe.

Taktéž barevné ladění jednotlivých místností by mělo být pokud možno neutrální. Majitel tak snižuje riziko, že by příliš výrazné interiérové detaily mohly zbytečně odradit ty zájemce o nájem, kteří mají odlišný vkus.

Anketa

Pronajímáte byt?
Ano, dlouhodobě.
44,8 %
Ano, krátkodobě.
2,6 %
Pronajímáme jinou nemovitost.
2,8 %
Nepronajímáme nic.
49,8 %
Celkem hlasovalo 1249 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám