Hlavní obsah

Tepelný izolant udrží letní vedra na uzdě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům potřebuje kabátek, aby v zimě držel teplo, v létě se nepřehříval a pustil ven páry a vlhkost. Tepelně izolovat můžeme vně po obvodu pláště, uvnitř s použitím foukané izolace nebo stavebním materiálem s již integrovaným izolantem.

Foto: Knauf Insulation (2x)

Skelná minerální vata vhodná pro zateplení šikmé střechy, tloušťka od 60 do 240 mm.

Článek

Dodatečná vnější izolace je vhodná u starších rodinných domů, protože se zatepleným pláštěm majitelé výrazně ušetří za vytápění.

V případě novostaveb, které delší dobu schnou a vlhkost se kondenzuje ve zdivu, je někdy lepší zvolit stavební materiál s již vloženou izolací. Mnozí preferují foukaný izolant, který se bez problémů dostane i do špatně přístupných míst.

Foukaná izolace

Dostane se do všech mezer a spár, snadno a rychle se aplikuje, nevytváří tepelné mosty. Je vhodná pro novostavby i starší domy, lze s ní izolovat stěnové i stropní konstrukce, stejně jako střechy (šikmé, pultové i odvětrávané u panelových domů).

Foto: Climatizer

Izolace podkroví s foukanou celulózovou izolací Climatizer Plus. Aplikace je snadná, rychlá, bez tepelných mostů.

Skvělé je, že nevyžaduje žádné stavební přípravy, lze ji aplikovat při běžném provozu domu. Samotné izolování trvá 3 až 5 hodin.

Trh nabízí několik druhů izolantů (přírodní celulózová izolace, minerální izolant). Výběr záleží na druhu konstrukce a konkrétních požadavcích majitele nemovitosti. Důležité je, že vždy přinese úsporu až 35 % na vytápění domácnosti při zateplení stropní (půdní) konstrukce.

Foto: Climatizer

Zateplená půda. Celulózová izolace, vyplní spolehlivě všechny mezery a spáry.

Celulózová přírodní izolace je upravena potravinářskou chemií, takže se výborně vypořádá s ohněm, vlhkostí, plísněmi, škůdci. Ve spojení s parobrzdnou fólií umí rozlišovat roční období, udrží teplo a zároveň pustí vlhkost. Nehrozí tedy žádné plísně.

Foto: IP Polná

Vyplnění dutého stropu minerální izolací Magmarelax®, která se v podobě vaty fouká do dutin stropu a stěn nebo na podlahu.

Minerální izolace se v podobě vláken fouká do dutin od podlahy po střechu. Při foukání mezi trámy podlahy není nutné půdu vyklízet. Při realizaci nevzniká hluk, nepořádek, odpad, nutnost skladovat materiál.

Jednovrstvé zdivo bez zateplení

Cihly se skvělými tepelně izolačními vlastnostmi nemusíme zateplovat. Jednovrstvé zdivo je naprosto dostačující, není potřeba investovat do další izolace pláště. A to potěší každého investora. Ušetří nejen čas, ale i finance (za izolační materiál, lešení, další práce).

Foto: Heluz

Cihly Heluz Family 2in1 jsou plněné kuličkami z pěnového polystyrénu a není třeba dodatečné zateplení domu.

Mezi top materiál patří cihla plněná kuličkami z pěnového polystyrenu, který je paropropustný. K výběru jsou broušené cihly, přesné tvarovky, suché zdění, tenkovrstvé spáry nebo zdění na pěnu, lepidlo.

Pevné desky z minerální vlny

Vyšší účet za energie, plíseň na stěnách nebo nesnesitelné vedro v podkroví jsou známkou nedostatečné tepelné izolace. Řešením může být použití izolace v podobě pevné desky z kamenné minerální vlny. Používá se ke kontaktnímu zateplení fasád nebo na plochou střechu. Je difúzně propustná, nehořlavá a tlumí hluk.

Foto: Knauf Insulation

Fasádní deska FKD N Thermal z minerální vlny pro zateplení rodinných domů.

Na šikmé střechy nebo dřevostavby je určena skelná minerální izolace, kterou poznáme podle tmavě hnědé barvy. Je velmi pružná, dokonale se přizpůsobí konstrukci krovu.

Nemovitost s legitimací

Každá budova musí mít svůj energetický průkaz, který se přiděluje na základě zjištění energetické náročnosti od úrovně A (velmi úsporné) po G (mimořádně nehospodárné).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Udělená známka ovlivňuje množství energie potřebné pro vytápění, ale i ohřev teplé vody a pohon vzduchotechniky. Budoucí výdaje za energie tedy výrazně ovlivní i volba materiálu obvodového pláště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám