Hlavní obsah

Tepelná izolace ušetří až třetinu nákladů

Právo, Sylva Svobodová

Kvalitní izolace a dobře odvedená práce v rámci zateplení nemovitosti nabízí samá pozitiva: zabrání tepelným ztrátám, případné vzlínání vlhkosti, přinese nižší náklady na vytápění, případně klimatizaci.

Foto: Sdružení EPS

Zateplený a správně izolovaný panelový dům nabídne majitelům nižší náklady na energie, vyšší tepelný komfort a menší hlučnost.

Článek

Podle odborníků správná izolace dokáže uspořit až 30 % nákladů, což je při zvyšujících se cenách energií zásadní informace. Zateplení fasády se může provést dvěma základními způsoby.

Prvním je kontaktní zateplení a druhým zateplení provětrávanou fasádou. Častější je první metoda, protože je jednodušší na provedení, časově i finančně méně náročná. Provětrávaná fasáda zase dovolí domu lépe dýchat, má rovněž lepší zvukovou izolaci.

Kontaktní zateplení

Používaným izolantem je minerální vata nebo pěnový polystyren. Materiál je napevno přichycen přímo na fasádu. Majitelé domů dávají přednost spíše fasádnímu polystyrenu, protože je levnější a snáze se opracovává. Navíc některý z nich má i lepší tepelné vlastnosti.

„Takzvaný šedý polystyren neboli grafitový, má lepší tepelné vlastnosti než běžné minerální fasádní vaty,“ vysvětluje Richard Klička z Hornbachu.

Foto: Hornbach

Kontaktní zateplení fasády, kdy je materiál napevno přichycen přímo na stávající fasádu. Může jít o minerální vatu či polystyren.

Provětrávaná fasáda

Základem je vkládání tepelně izolačního materiálu do připravených roštů. Rošt je předsazen oproti zdi domu, čímž vznikne mezera, která zamezí prouděním vzduchu vlhnutí stěn.

Foto: Cembrit

Obklad u provětrávané fasády může být z vláknocementových fasádních desek. Liší se barevně i povrchovou strukturou.

Systém provětrávané fasády se tedy skládá z nosného roštu, vzduchové odvětrávané mezery, samotného izolantu a obložení. Jako obklad se používají různé OSB desky či fasádní desky z betonu, keramiky, ale i kovu. Jde o suchý proces, provětrávané zateplení fasády se může aplikovat i v zimním období.

Foto: Hornbach

Výhodou minerální vaty jako izolantu je větší protipožární odolnost.

Izolačním materiálem je minerální vata ve tvaru desek, která vyniká tepelně izolačními a akustickými parametry, vysokou požární odolností.

Achillovou patou jsou okna

Hodně tepla uniká okny, proto myslíme i na jejich zateplení. Alfou i omegou je výběr zkušené firmy, která provede odbornou výměnu a izolaci nových oken.

Možná si pamatujete na drolící se montážní pěnu u starých oken. Právě ta mohla způsobit problémy s tepelnou izolací, protože okna se montovala pouze tzv. na pěnu. Chyběla jakákoliv ochrana pěny před průnikem vlhkosti a UV záření.

Foto: Vekra

Předsazená montáž, řez s izolací Neopor. Díky speciální konstrukci pomocného rámu jsou eliminovány tepelné mosty.

Nyní toto norma nepřipouští: okenní rám musí být v místě svého napojení ve stavebním otvoru oblepen fóliemi, které montážní pěnu chrání.

„Prostor mezi rámem okna a okolní stavební konstrukcí (připojovací spára) se vyplňuje polyuretanovou pěnou, která má velmi dobré tepelně izolační vlastnosti. Ale musí být přitom trvale v suchém prostředí a ukryta před UV zářením,“ říká Pavel Kašpar z firmy Vekra.

Foto: Vekra

Prostor mezi rámem okna a okolní stavební konstrukcí se vyplňuje polyuretanovou pěnou, která má velmi dobré tepelně izolační vlastnosti.

Připojovací spáru tedy chráníme z exteriérové i interiérové strany. Na vnitřní stranu se dává parotěsná fólie, která zabraňuje průniku vzdušné vlhkosti z interiéru do prostoru připojovací spáry, a tedy i montážní pěny.

Vnější strana připojovací spáry naopak propouští případnou zabudovanou vlhkost z připojovací spáry směrem do exteriéru. A proto jsou vnější fólie jak paropropustné, tak i zároveň vodotěsné a brání vnikání srážkové vody.

Zateplete panelák

Bydlení v panelovém domě má své výhody, a když je dům i zateplený, jsme s ním spokojeni. To vyplývá z nedávného průzkumu společnosti Sdružení EPS ČR, která oslovila 840 respondentů.

Panelový dům už nikdo nepovažuje za nutné zlo. Dokážeme ocenit jeho praktičnost a jednoduchost. Náklady na provoz jsou při účinném zateplení minimální, nemovitost se skvěle prodává i pronajímá. Výrazně se snižují výdaje za energie, zlepšuje se tepelný a hlukový komfort.

Foto: Hornbach

Aby izolace dobře přilnula, musí být podklad suchý a čistý, zbavený všech částí staré fasády. Důležitá je i penetrace povrchu.

„Podle statistik jsou zatepleny asi dvě třetiny panelových domů, bohužel polovina stavebních prací nebyla v minulosti provedena bezchybně. Takže za plnohodnotně zateplené bychom mohli odhadem označit jen třetinu obývaných domů,“ vysvětluje předseda Sdružení EPS Pavel Zemene.

Pozitivní ale je, že panelové domy neslouží jen jako startovací bydlení, ale snažíme se o ně pečovat, zvyšovat jejich hodnotu na trhu s nemovitostmi.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám