Hlavní obsah

Sychravé počasí zvířatům nesvědčí. Jak obléknout svého mazlíčka

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

S příchodem sychravého počasí začíná většina z nás ze skříně dolovat mikiny, svetry, nepromokavé kabáty nebo bundy. Zima však dokáže potrápit nejen nás, ale i naše chlupaté mazlíčky. Jak pro ně vybrat oblečení, aby si podzim a zimu užili ve zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jistě, pes i kočka mají kožíšek (jako i většina plemen), takže si možná kladete otázku, na co potřebují ještě nějaké svršky. Jenže doba, kdy byla tahle zvířátka venkovní a domů se podívala jen v těch největších mrazech, je dávno pryč.

Tak jako choulostivíme u topení my, lidé, tak jsou stále méně otužilí i naši čtyřnozí přátelé, pro které představují přechody z tepla bytu do zimy významnou zátěž.

Bez ohledu na choulostivost je pak důležité pořídit na zimu výbavu štěňatům a psím seniorům, malým plemenům a bezsrstým psům a kočkám. Jak jim ale obleček vybrat?

Jiný pes, jiný obleček

Ačkoli by se mohlo zdát, že při nákupu oblečku pro psa záleží pouze na velikosti hafana, rozhodně to neplatí. Důležité je brát v potaz i zvyky psa a jeho osobnost – chodíte na dlouhé túry s aktivním mazlíčkem, nebo se venčení podobá spíše krátkým a klidným procházkám?

Stále více majitelů (a především majitelek) pejsků se také při nákupu rozhoduje s ohledem na vzhled oblečku.

Zimní oblečky pro psy seženete jak sportovní, tak i elegantní. V nabídce najdete teplé bundy (sportovní i elegantní s kožešinkou), hravé pletené svetry, ležérní mikiny nebo nepromokavé pláštěnky.

Pokud máte doma spíše malého pecivála, který není příliš aktivní, můžete zabrousit mezi luxusní oblečky pro psy, jež plní nejen estetickou funkci, ale většina spolehlivě chrání před mrazem (jen počítejte s vyšší cenou). Naopak u aktivních plemen, jimž zima nebrání v několikakilometrových „výšlapech“, určitě volte funkční oblečky pro psy.

01_rijen_Zbozi_Oblecky pro psy_1

1. Kruuse Winter, Černý pepř, od 581 Kč 2. Non-stop Dogwear Primaloft L, od 1989 Kč

1. Kruuse Winter, Černý pepř, od 581 Kč 2. Non-stop Dogwear Primaloft L, od 1989 Kč 3. Trixie Walker, od 160 Kč

1. Kruuse Winter, Černý pepř, od 581 Kč 2. Non-stop Dogwear Primaloft L, od 1989 Kč 3. Trixie Walker, od 160 Kč 4. Samohýl Termo Hanah, Kombinéza černá, od 318 Kč

1. Kruuse Winter, Černý pepř, od 581 Kč 2. Non-stop Dogwear Primaloft L, od 1989 Kč 3. Trixie Walker, od 160 Kč 4. Samohýl Termo Hanah, Kombinéza černá, od 318 Kč 5. Trixie Cervino, obleček s kapucí, od 368 Kč

6. Hurtta Drizzle, 25 cm, od 1239 Kč

Máte-li doma malého psa s krátkýma nohama, je třeba jej před chladem chránit o něco pečlivěji než velká plemena. Na zimu mu proto pořiďte teplý overal, který kromě těla chrání také nohy (díky nohavičkám) a často je vybaven i jakousi kapucí.

Oblečky pro velké psy reprezentují nejčastěji vesty nebo v podstatě přehozy přes záda. Někteří majitelé nechávají svým mazlíčkům šít oblečky pro psy na míru, případně je šijí, pletou, či dokonce háčkují sami (ostatně zadáte-li do vyhledávače sousloví: háčkované oblečky pro psy návod, objevíte spoustu inspirace).

Někteří pejsci v zimě trpí také rozpraskanými tlapkami (ať už kvůli mrazu, nebo posypu na chodnících), proto v obchodech najdete speciální botky pro psy.

Velmi oblíbené jsou také vtipné oblečky pro psy. Ne všechny primárně slouží k prvotřídní ochraně před mrazem, spíše se hodí k nejrůznějším příležitostem, jako jsou oslavy, karnevaly či Halloween, na popularitě získávají také vánoční oblečky pro psy.

Ostatně svého pejska můžete obléct třeba jako pohádkovou či filmovou postavičku (populární jsou například oblečky pro psy s mimoni, kostýmy superhrdinů apod.), jiné zvířátko (třeba netopýr nebo lev a další), ale i jako jídlo (u menších plemen jsou oblíbené především „hotdogy“ ).

Čtyřnozí modelové

Abyste mohli svému psovi pořídit padnoucí obleček, který mu bude především pohodlný, je nutné jej nejprve správně změřit.

Do obchodu byste měli vyrazit vybavení především těmito mírami – obvod krku v místě, kde má mazlíček obojek, obvod hrudníku v tom nejširším místě, délka zad od kohoutku po kořen ocasu a případně i délka přední nohy od hrudníku po zápěstí (to v případě, že kupujete obleček s nohavičkou).

Vyplatí se, pokud můžete pejskovi oblečení zkusit v kamenném obchodě a teprve poté se můžete po stejném modelu podívat online. I tak počítejte s tím, že si váš štěkající přítel bude muset na obleček zvyknout. Proto se vyplatí pořídit model, který se bude snadno a rychle navlékat a zapínat. Většina psů si nicméně zvykne poměrně rychle.

01_rijen_Zbozi_Oblecky pro psy_2

1. Karlie Thermo, obleček s kožešinou, od 604 Kč 2. Non-stop Dogwear Beta Pro, 65 cm, od 1649 Kč

1. Karlie Thermo, obleček s kožešinou, od 604 Kč 2. Non-stop Dogwear Beta Pro, 65 cm, od 1649 Kč 3. Hurtta Body Warmer, šedý, od 999 Kč

1. Karlie Thermo, obleček s kožešinou, od 604 Kč 2. Non-stop Dogwear Beta Pro, 65 cm, od 1649 Kč 3. Hurtta Body Warmer, šedý, od 999 Kč 4. Hurtta Outback Boots XL, od 599 Kč

1. Karlie Thermo, obleček s kožešinou, od 604 Kč 2. Non-stop Dogwear Beta Pro, 65 cm, od 1649 Kč 3. Hurtta Body Warmer, šedý, od 999 Kč 4. Hurtta Outback Boots XL, od 599 Kč 5. Kruuse Body Buster, od 501 Kč

6. Trixie Como, od 308 Kč

Trochu jiná situace nastává u koček. Většině „micinek“ s oblečkem radost zrovna neuděláte, případně jim trvá poměrně dlouho (pokud vůbec), než se se svetrem či bundičkou naučí pohybovat (vyplatí se tak trénovat je již od kotěte, ale samozřejmě existují i čestné výjimky).

Navíc vzhledem k tomu, že s kočkami žijícími v bytě nemusíte ven a ty s přístupem na zahradu apod. jsou poměrně otužilé, oblečky pro většinu plemen nevyužijete.

Nicméně i pro mňoukající mazlíčky seženete vtipné oblečky nebo populární vánoční oblečky (jen počítejte s tím, že kočička nejspíš nebude chtít v kostýmu setrvat dlouho).

Výjimkou z výše napsaného je bezsrsté plemeno sphynx. U nich je v chladnějších dnech důležité nahradit chybějící kožíšek právě například vhodným svetrem apod. Ačkoli si můžete vypomoci v nabídce garderoby pro malé psy, na trhu najdete přímo oblečky pro kočky sphynx.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám