Hlavní obsah

Správná péče o dřevo se vyplatí

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Dřevo jako jeden ze základních materiálů používaných ve stavebnictví vyžaduje pravidelnou péči a údržbu, ať už jde o nábytek nebo jiné výrobky umístěné v interiéru či exteriéru.

Článek

Samotná stavebněkonstrukční ochrana není dostatečná a nechrání dřevo proti napadení biologickými škůdci, jako jsou dřevokazné houby a hmyz. Takové znehodnocení je v některých případech potom těžko odstranitelné.

Chceme-li, aby naše okna, dveře, zahradní i domácí nábytek zůstaly co nejdéle jako nové, musíme je ošetřit ochrannými prostředky. Ochranné nátěry, i když většina nábytku a jiných truhlářských výrobků je již povrchově upravena, není na škodu, zejména při rekonstrukci a opravách, ošetřit povrch ochranným nátěrem.

Odhalené trámy v zrekonsturovaných prostorách vypadají výborně, možností povrchových úprav je celá řada. Foto archív firem Dek Trade, Chemolak, Lipea, Presbeton, Qualichem

Kromě funkce ochranné hraje významnou roli i estetika. Na ní si zakládáme při vytváření interiéru a celkové atmosféře bydlení. Tak můžeme zároveň vyhovět nárokům na vzhled i ochranu dřevěných výrobků. Současná nabídka zohledňuje veškeré požadavky týkající se kvality nátěru, jeho složení, ceny či jiných vlastností.

Důležité je mít přesnou představu, jak by měly stůl nebo židle v konečné fázi vypadat. Můžeme se rozhodnout pro povrchovou úpravu lazurovacími nebo čirými laky (ty používáme hlavně tehdy, když chceme zachovat přirozený odstín dřeva), emaily a nebo olejovými a voskovými lazurami, které jsou v poslední době stále oblíbenější.

Důležitý je podklad

Při domácím natírání se především zaměříme na stav podkladu před zahájením práce. Dřevo by v žádném případě nemělo vykazovat více vlhkosti než 20 %, což představuje maximální hranici. l Ideální podíl vlhkosti ve dřevě se pohybuje mezi 12-15 % u dřevěných výrobků v interiéru a přibližně 18 % v exteriéru.

Povrch, který budeme natírat, musí být vždy suchý a čistý, zbavený nečistot a zbytků ošetřujících přípravků, které by mohly způsobit špatnou přilnavost nátěru k podkladu. Matné a pryskyřičnaté druhy dřeva nejdříve vyčistíme vhodnými prostředky.

Jestliže jsme se rozhodli pro renovaci, je vždy nejlepší starý nátěr zcela odstranit, poškozená místa zatmelit a poté dřevo ošetřit jako nové. To znamená nejdřív impregnovat a pak natřít ochranným nátěrem.

Vhodný typ barvy

O výběru barvy se poradíme s odborníky, kteří nám doporučí vhodný typ nátěrové hmoty v závislosti na druhu a stáří dřeva, původním nátěru a také umístění. Například dřevěné výrobky umístěné v exteriéru ošetřujeme prostředky určenými na venkovní použití a naopak.

Dřevěné povrchy patří k uživatelsky nejpříjemnějším materiálům. Foto egoé

Na některých místech může docházet k většímu opotřebení, a to jednak z důvodu frekventovanějšího využívání nebo také působením klimatických vlivů, pokud se jedná o vnější prostředí. Při aplikaci dodržujeme vždy pokyny uvedené na etiketě výrobku.

V případě, že si nejsme jisti postupem při natírání, požádáme o radu odborníka, nebo může nátěr provést odborná firma, máme-li větší množství kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám