Hlavní obsah

Školáci potřebují praktický nábytek

Dětský a studentský pokoj jsou multifunkční zóna. Vyžaduje důmyslné řešení na uložení oblečení, her, knih a učebnic. Místo na pracovní stůl se židlí, lůžko i prostor na volný čas. Základem všeho je propracovaný nábytek, doplněný šikovným vybavením a nápaditými dekoracemi.

Foto: Viabel

Studijní kout pro staršího školáka

Článek

Nábytek do dětského pokoje je specifický. Vybírejte kvalitní materiály, jež odolají škrábancům, nárazům, a jejichž povrch bude lehce čistitelný.

Doporučujeme třeba nanolaminát, který je na omak hebký, hluboce matný, antibakteriální.

Od materiálu k samotnému provedení

Děti jsou zvídavé, vynalézavé a vždy překvapí. Na to myslete i při zařizování dětského pokoje, který má být hlavně bezpečný a praktický. To je priorita číslo jedna. A nezapomeňte na barevnost, nápaditost a důmyslné detaily.

S nástupem do školy se herna mění na pracovnu s velkorysým stolem a speciální židlí. Určitě je dobré preferovat tzv. rostoucí varianty, které dítě užije i na střední škole. Je dobré volit neutrální provedení, bez nápaditých akcentů růžové pro holky či modré pro kluky.

Stejně tak buďte opatrní při koupi dětských sestav, samostatných skříní nebo postelí. Ty s dětmi neporostou. Neměly by tedy působit infantilně, ale nadčasově, měly by poskytovat spoustu úložného prostoru, nejlépe vyrobeného na míru.

Foto: Asko - Nábytek

Děti potřebují spoustu úložného prostoru. Systém TEX nabízí spoustu regálů a polic.

Zajímejte se, z čeho je nábytek vyrobený. Jak je povrchově ošetřený, zda nemá ostré hrany, ale nabízí zaoblené. Zkontrolujte také, jestli děti skutečně dosáhnou na poličky, do hlubokých zásuvek (vhodné jsou tzv. plnovýsuvy).

Sledujte ukotvení ke stěně, stabilitu, zda má nábytek zpomalené zavírání dvířek, které není hlučné apod.

Zásady práce u stolu
Židle má nastavitelnou výšku sedáku i opěráku.
Ruce při psaní na klávesnici svírají v loktech pravý úhel, nohy v kolenou tupý.
Židle podepírá celou zádovou oblast bederní i hrudní páteře.
Zádová opěrka kopíruje záda při každém pohybu.

V hlavní roli stůl a židle

Vhodné jsou stoly rostoucí, jež lze nastavit v rozmezí od 50 do 75 cm. Některé nabízejí i možnost nastavení sklonu pracovní desky, která je šikovná zejména pro malé malíře (důležitá je spodní zarážka a dělená deska, aby na zem nepadaly tužky, sešity apod.). Stůl by měl rovněž nabídnout zásuvky na odkládání školních pomůcek, učebnic.

Které barvy jsou ty pravé do dětského pokoje

Tipy a trendy

Oblíbené jsou stoly z masivu (borovice, smrk, buk, dub), dále tu je možnost dýhy, plastu. Odstíny volte spíše decentní, ne výrazné a křiklavé, protože zbytečně rozptylují pozornost.

Foto: Viabel

Elegantní pracovní stůl Oliver Furniture je vhodný na psaní úkolů, díky výklopné desce je ideální i na kreslení.

Židle má být stabilní, jednoduchá, nejlépe rostoucí na kolečkách. Určitě kupte polstrovanou, s nastavitelným opěradlem, područkami, s pevnou oporou nohou. Přední strana sedáku má být zaoblená, aby nedocházelo k omezení průtoku krve a ztuhnutí končetin.

Anketa

Máte doma školáka?
Ano, a ne jednoho.
41 %
Ano, máme.
30,8 %
Zatím ne, ale brzy budeme mít.
11,6 %
Už ne.
7,8 %
Ne, nemáme.
8,8 %
Celkem hlasovalo 588 čtenářů.

Denní světlo nesmí chybět

Pracovní stůl se neobejde bez denního světla, jehož nositelem je okno, a to v jakémkoliv provedení. Čím větší, tím lepší! U fasádních, tedy francouzských oken, je třeba počítat s tím, že světlo prostupuje pouze jejich horní částí. Tato okna sice přivedou do interiéru více světla než okna standardní, ale nikoliv v podobě dvojnásobku při dvojnásobné zasklené ploše.

Reklama

Související články

Pokoj plný fantazie pro malé nezbedy

Každý rodič jistě ví, že vybavit dětský pokoj tak, aby byly spokojené obě strany, není žádná legrace. Děti nám doslova rostou před očima a jejich vkus...

Dětský pokoj je zábavou i útočištěm

Jak neudělat při zařizování pokoje pro děti chybu? Základem je pořídit kvalitní, nejlépe rostoucí nábytek, a měnit jen doplňky. Nezahltit pokoj zbytečnostmi,...

Výběr článků

Načítám