Hlavní obsah

Sádrokartonové desky mají různé vlastnosti, poznáte je podle barev

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé sádrokartonové desky jsou odolné proti vlhkosti a hodí se do kuchyně a koupelny. Jiné zase tlumí zvuky. Jak se v nich vyznat? Stačí se řídit jejich barvou.

Foto: Rigips

Paleta sádrokartonových desek: modré akustické, zelené impregnované, bílé klasické a růžové protipožární.

Článek

Desky na bázi sádrokartonu patří při suché výstavbě mezi nejpoužívanější. Tyto panely z lisované sádrové hmoty mezi dvěma silnými kartony papíru rychle a snadno pomohou např. se stropními podhledy.

Uzavírají spodní část střechy, zvýší požární odolnost či akustické vlastnosti stropní konstrukce, zakryjí instalační vedení.

Foto: KNAUF

Montáž stropu z desek Knauf Diamant, které jsou protipožární, akustické a také impregnované.

Předsazené stěny ze sádrokartonu zase vylepší vlastnosti stávajících stěn, navíc v meziprostoru může vést elektroinstalace.

Foto: KNAUF

Pohled na strop z akustických děrovaných desek Knauf Cleaneo, které navíc přidávají vlastnost tzv. cleaneo efektu – čističe vzduchu.

Stěny a příčky rozčlení interiér, přitom za čas není problém jejich pozice změnit. Háček je pouze v tom, že do místností se zvýšenou vlhkostí, kuchyně a koupelny, nebo do ložnice a dětského pokoje potřebujeme desky se specifickými vlastnostmi, za které si připlatíme. A když chceme mít více vlastností v jednom výrobku, zaplatíme ještě více.

Bílá klasika je nejlevnější

Klasický bílý sádrokarton využijeme tam, kde výslednou konstrukci nevystavíme nadměrnému a častému sušení prádla či vaření. Hodí se proto do chodeb, předsíní a místností s optimální stálou vlhkostí.

Bílý základní druh desek je u různých výrobců značen zkratkami GKB nebo RB. K dostání jsou obvykle v tloušťkách 12,5 mm, 15 mm a 9 mm.

Růžová chrání před požárem

Sádrokartonové desky se zvýšenou protipožární odolností jsou popsané červenou (pro extrémně vysoké teploty) a růžovou barvou, případně mají na rubové straně růžový papír. Konstrukce z nich mají za úkol zabraňovat šíření požáru v objektu.

Pro představu: použitím protipožárního podhledu lze zvýšit požární odolnost stropní konstrukce o 30 až 90 minut ve třídě hořlavosti A.

Růžovým a červeným sádrokartonem obkládáme trámy a nosné prvky staveb, když protipožární odolnost vyžaduje projekt a nesplnění požadavku by zhatilo kolaudaci stavby. Růžové desky uplatníme v místech s větším množstvím elektrospotřebičů (v kuchyni) nebo v místech sálajícího tepla (otevřená krbová kamna).

Protipožární sádrokarton označují zkratky RB, GKF podle výrobce. RBi značí desku nejen se zvýšenou protipožární odolností, ale také impregnovanou, a tudíž odolnou proti zvýšené vlhkosti.

Zelená patří do koupelny

Impregnovaný sádrokarton odolný proti vlhkosti v kuchyni, v sušárně, koupelně, na toaletě nebo ve sklepě poznáme podle zeleného kartonu či zelených popisů na hraně desky.

Zelené sádrokartonové desky, podobně jako již zmíněný protipožární sádrokarton, jsou kvůli použitému materiálu těžší než desky klasické. Tuto skutečnost je nutné zohlednit při výpočtech zatížení konstrukcí ze sádrokartonu.

Foto: RIGIPS

Odolnost proti vlhkosti v kuchyni a koupelně stejně jako potřebu vysoké nosnosti kvůli zavěšeným skříňkám splňují sádrokartonové desky RigiStabil.

Sádrokarton se zvýšenou odolností proti vlhkosti nalezneme podle výrobce pod označením GKBi, RBi, protipožární impregnovaná RFI, akustická impregnovaná MAI.

Pro konstrukční prvky s potřebou zvýšené korozní odolnosti v prostředí s relativní vlhkostí 95 % jsou vhodné např. speciální desky Glasroc H se skelnou výztuží.

Modré desky jsou akustické

Modrá sádrokartonová deska izoluje hluk, může se pochlubit vzduchovou neprůzvučností až 78 dB.

Uplatní se ve stropních podhledech několikapodlažního domu, v němž mohou lidské kroky v patře nepříjemně rezonovat v nižším podlaží. Jako předsazenou stěnu využijeme akustickou desku ve starém panelovém domě, což umožní izolovat se od hluku z bytu souseda.

V takovém případě použijeme velkoformátové sádrokartonové perforované desky, které mají na zadní straně akusticky účinnou textilii. Perforování je kruhové, čtvercové nebo obdélníkové.

Foto: RIGIPS

Modrá akustická deska tlumí hluk přicházející zvnějšku, ale také zlepšuje akustiku uvnitř.

Modré desky také zlepší vnitřní akustiku místnosti demontovatelnými akustickými kazetovými podhledy.

Cena a síla sádrokartonu

Desky ze sádrokartonu se vyrábějí nejčastěji v síle 12,5 mm. Zatímco za bílé zaplatíme 46 Kč/m2, za zelené je to od 88 Kč/m2, za modré od 95 Kč/m2 a za modré s červeným popisem (akustické i protipožární vlastnosti) od 160 Kč/m2.

Foto: RIGIPS

Silnější jsou desky protipožární, akustické, mohou mít i další kombinace vlastností, včetně např. efektu čištění vzduchu.

Slabší desky se hodí pro ohýbané konstrukce a suché omítky.

Jiné desky

Pro suchou vnitřní výstavbu jsou vhodné i sádrovláknité desky (Rigidur, Fermacell), jejichž základ tvoří sádra, papírová či dřevitá vlákna a minerální přísady.

Konstrukce z těchto desek se vyznačují vysokou pevností, tvrdostí a stabilitou.

Foto: FERMACELL

Klasická sádrovláknitá příčka pro bytová jádra. Udrží až 100 kg na dutinovou hmoždinku (kuchyňská linka) a může se na ni lepit obklad.

Uplatní se jako stavební, protipožární nebo impregnované desky vhodné do vlhkého prostředí, ale i jako podlahové dílce. Ekologické desky Fermacell izolují navíc teplo i zvuk.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám