Hlavní obsah

Ručníky perte šetrně a bez aviváže

Právo, Karolina Černá

Chcete se hned utírat do právě zakoupených ručníků? Předtím je ale raději aspoň dvakrát vyperte. Vlákna se utáhnou, jiná uvolní. Ta pak zastřihneme ve výšce vlasu na tkanině.

Foto: Ikea

V koupelně bez přirozeného větrání používáme textil s příměsí bambusu a bavlny, bambus brání udržování plísní a bakterií.

Článek

Při praní dodržujeme pokyny výrobce, jen tak nám ručníky vydrží dlouho v dobré kondici a příjemné na dotek. Pračka by jimi neměla být zcela přeplněná, ale ani poloprázdná, aby se neponičila vlákna a netvořily žmolky.

Bytové textilie hýří záplavou barev a vzorů

Tipy a trendy

Nad textilem v bubnu by měla zůstat mezera zhruba na šíři dlaně. Spolu s ručníky nepereme prádlo např. se zipem, který by mohl vytrhnou vlákna.

Foto: Decodoma

Froté souprava ručníků v lososové barvě (gramáž 450 g/m2) je vyrobená ze 100% bavlny.

Foto: Ravak

Ručníky s delším vlasem lépe sají, naopak ty s kratším hustým vlasem poslouží jako masážní osuška.

Do praní přidáváme prací gel či prášek, ovšem u gelu počítáme s tím, že může obsahovat aviváž. Ta snižuje savost a slepuje vlákna.

Především k pracímu prášku na bílé ručníky můžeme přidat sodu na praní, lépe se vybělí. Na barevné látky jsou zase vhodnější lehké prací eko-gely, jako např. od česko-slovenské společnosti Tierra Verde.

Foto: Veba

Ručníky a osušky z řady Twin Primavera Sasanka jsou ze speciálního froté. Na jedné straně je hebká vysoká smyčka, druhá strana nabízí příjemné masážní vlastnosti. Froté kvality Twin pereme na 60 °C v prášcích bez optických zjasňovačů.

Ideálně ručníky sušíme ve stínu v povětří, ne na přímém slunci, aby nevybledly. V sušičce se vlákna odstředivou silou nadzvednou, materiál se opticky projasní, bude nadýchanější a hebký.

Foto: Asko nábytek

Froté, smyčková tkanina, je nejpoužívanější pro ručníky, osušky i koupelnové župany. Nejlehčí ručníky mají hustotu vláken 250-350 g/m2, velmi těžké nad 550 g/m2.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V čem tkví tajemství hebkých ručníků

Jak se starat o ručníky, aby vydržely dlouho voňavé, hebké a neuvolňovala se z nich vlákna? Výrobci doporučují vybrat kvalitní výrobek, který před použitím...

Výběr článků

Načítám