Hlavní obsah

Renovujeme dřevěné schody

Právo, Karolina Černá

Sebelepší dřevěné schody se časem poškodí. Pokud renovaci svépomocí provedeme včas a zvolíme správné prostředky, nebudeme ani muset volat odborníky. Nevěříte?

Foto: Xyladekor

Dřevěné schodiště časem ztrácí na kvalitě, snadno se prošlape. Proto se o něj pravidelně staráme a nezapomeneme ani na zábradlí.

Článek

Poškrábané, prošlapané schody a oprýskané zábradlí ztrácí na atraktivitě a časem i na bezpečnosti. Nejčastějšími vadami na kráse dřeva jsou škrábance a vrypy. Když schodiště lemuje kovové zábradlí s odlupující se barvou, je načase s tím něco dělat.

Dřevěnými schody začínáme

Počítáme s tím, že vstup do vyšších pater budeme muset oželet, než vše na schodišti dobře proschne. Důkladně zkontrolujeme stav každého schodu a jeho povrch připravíme na lakování.

Foto: Xyladekor

Podlahový lak H2O na vodní bázi je určený pro použití v interiéru. Tvoří hedvábně polomatný, nebo lesklý povrch odolný proti otěru. Nemění barvu dřeva. Cena 365 Kč za 0,75 l.

Foto: Bondex

Tenkovrstvá syntetická lazura na dřevo Bondex Matt se zvýšenou ochranou proti UV záření je určena do exteriéru, hodí se však i do interiéru, třeba na dřevěné schody za prosklenou plochou na sluneční straně.

Starého laku, rýh a prošlapaných míst se zbavíme bruskou. Praskliny a menší díry vytmelíme, necháme dobře proschnout, a poté jemným smirkovým papírem lehce přebrousíme, aby byl povrch dokonale hladký. Prach odstraníme vysavačem.

Volbu laku na schody nepodceníme. Měl by zajistit nejen krásný vzhled, ale také vytvořit mechanicky odolný povrch. Lak nanášíme ve dvou až třech vrstvách, každou z nich necháme zaschnout po dobu stanovenou výrobcem.

Zábradlí jako nové

Součástí schodiště je i zábradlí, které rozhodně neopomeneme. Pokud je ze dřeva, platí pro jeho opravu stejná pravidla jako pro dřevěné schody.

V mnohých domech lze ale najít i klasické kovové zábradlí, u kterého se poškození nejčastěji projevuje korozí nebo oloupanou barvou. Tyto vady před aplikací nového nátěru odstraníme.

Foto: Hammerite

Kovářská barva speciálně pro přímé natírání zkorodovaného kovu, kterému zajistí aktivní ochranu až na osm let. Nátěr vyniká krátkou dobou schnutí. Technologie Dual Tech zaručuje vysokou vodoodpudivost. Cena 393 Kč/0,75 l.

Drátěným kartáčem očistíme povrch od starých nátěrů. K tomu se hodí vrtačka s drátěným nástavcem nebo úhlová bruska se smirkovým kotoučem. Drobnější části zábradlí ošetříme smirkovým papírem.

Obroušený povrch pečlivě ometeme a omyjeme vodou s přídavkem saponátu. Povrch tím odmastíme a nátěr lépe přilne.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Práci usnadní výběr nátěru, který můžeme nanášet přímo na zkorodovaný kov bez potřeby základové barvy. Barvu aplikujeme štětcem aspoň ve dvou vrstvách v rozestupu minimálně šest hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám