Hlavní obsah

Připravte palivové dřevo na zimu

Právo, Gisela Růžičková

Topení dřevem je rok od roku oblíbenější. Hlavně proto, že ceny veškerých paliv stoupají a ani v budoucnu to nebude lepší. Dnes se už ale můžete vyhnout namáhavé práci při zpracování dřeva.

Foto: Hornbach

Naštípané dřevo je nutné uložit do kůlny nebo pod převislou střechu a dobře usušit.

Článek

Nejekonomičtějším způsobem vytápění je dnes kombinace dřeva s elektřinou či plynem. Ale stoupající obliba topení dřevem souvisí i s romantickou atmosférou, kterou vytvoří plápolající oheň v krbu nebo v krbových kamnech.

I když je dřevo nejstarším druhem paliva, jeho příprava na zimu zdaleka nekončí složením kmenů na zahradě. Metrová polena nebo kratší špalky je nutné nařezat a naštípat na polínka, která se vejdou do kotle na dřevo nebo do krbových kamen. Jak efektivně připravit dřevo na zimu?

Zpracování krok za krokem

Na zásoby dřeva myslete kvůli řádnému vyschnutí rok dopředu. Dřevo se dá zakoupit už naštípané a prosušené, připravené ke spálení.

Kdo ale rád dřevo zpracovává, má možnost zakoupit dřevo paletové až po balíčky na jeden či více zátopů.

Foto: Hornbach

Horizontální štípač na dřevo Scheppach HL 650 naštípe i čerstvé dřevo rychlostí až 100 polen za hodinu, pracuje tiše a naprosto bezpečně. Cena 5490 Kč.

Foto: Profi oděvy

Sekera Agdor s ručně kovanou hlavou z prvotřídní švédské oceli s rovným nebo tvarovaným topůrkem ze dřeva ořechovce bílého. Cena: 2395 Kč.

Foto: Fiskars

Sapina WoodXpert XA2 je nářadí určené pro vlastníky seker. S její podporou se výrazně zjednoduší manipulace s palivovým dřívím, jako je otáčení, přenášení a nakládání dřeva. Cena 1149 Kč.

K topení se nejlépe hodí dřevo tvrdé a vyschlé. Měkké dřevo rychle hoří a mnoho tepla nevydá. Mokré dřevo špatně hoří a čoudí. Využívejte spíš tvrdé dřevo - dub, buk, případně habr, ale i dřevo z ovocných stromů.

Jehličnany se nedoporučují, produkují totiž více odpadu a kouře ani se nehodí do všech kamen. Topit se dá i dřevěnými briketami, které mají vysokou výhřevnost a vydrží hořet až pět hodin (záleží na druhu briket i kamen). Dřevěné brikety lze kombinovat i se dřevem.

Čerstvé dřevo zpracujte co nejrychleji. Jakmile vyschne, je řezání i štípání mnohem těžší. Velké kusy kmenů je nutné nařezat na kratší, nejlépe tak, aby se vešly do krbu nebo kamen. Navíc se naštípané dřevo lépe ukládá a také rychleji vyschne.

Při řezání pomůže řetězová pila, na kmeny a větve lze použít také kotoučovou pilu s kolébkou. Dřevo se dá řezat i ruční obloukovou pilou. Běžné cirkulárky s rovným stolem nejsou vhodné stejně tak jako pokosová pila. Ruční nebo řetězovou pilu doplní stojan neboli koza. Ten se dá pořídit kovový i dřevěný.

Foto: Mountfield

AKU řetězová pila Greenworks GD60 SC 40 zvládne i tu nejnáročnější práci na zahradě. Pořeže tvrdé dřevo na zimní topení, pokácí i prořeže stromy, má kvalitní pilovou lištu (40 cm). O stavu nabití baterie informuje LED indikátor. Výprodejová cena 3990 Kč.

Foto: Fieldmann

Benzinová řetězová pila FZR 4216-B je spolehlivá, lehká, a přitom výkonná. Konstrukci tvoří kvalitní odolné plastové a kovové části, má komfortní ovládání, snadnou manipulaci s pilou a snižuje riziko zranění. Akční cena 1999 Kč.

Cirkulárka je vhodná hlavně pro řezání větších polen. Na dřevo slabší/menší můžeme použít klasickou motorovou pilu. Při práci se vyplatí použít ochranné prostředky jako přilbu, rukavice, sluchátka.

Na kulatinu použijte elektrickou nebo motorovou pilu. Při výběru tohoto pomocníka záleží na možném přístupu k elektřině, ale i na tom, zda topíte dřevem pravidelně nebo příležitostně. Benzinové motorové pily disponují výrazně větším výkonem, nejsou závislé na přítomnosti elektrické sítě, jsou náročnější na údržbu.

Štípání dřeva je nejnamáhavější fází celé přípravy. Velké kmeny se dříve štípaly pomocí zatloukacích klínů. Pokud topíte dřevem celoročně, práci si usnadníte výkonnými elektrohydraulickými štípačkami. Jsou k mání v několika velikostech a s různým štípacím tlakem, jsou buď vertikální, nebo horizontální.

Vertikální štípače mají menší výkon. Štípače se pak ještě rozdělují podle vyvíjeného tlaku.

Foto: Fiskars

Při zpracování dřeva je kromě nářadí důležitý i způsob ukládání.

Nařezané špalky si naštípete (štípací) sekerou. Na velké špalky použijte kalač. Výkonné a odolné jsou sekery s topůrkem z kompozitního materiálu. Obyčejný dřevěný topor se může, při troše nešikovnosti, snadno zlomit.

Práce se sekerou obyčejného tvaru je dost namáhavá. Ta se hodí spíš na štípání třísek k podpalu. Jako podložku používejte vždy dostatečně široký a správně vysoký špalek z tvrdého dřeva. Jeho výška je obvykle okolo 70 cm.

Foto: Fiskars

Štípací sekera XL X25 je nový model s perfektním vyvážením čepele a topůrka, je vhodná pro štípání polen o průměru nad 30 cm. Inovativní je 3D povrch topůrka pro bezpečnější držení, zvýšení rychlosti švihu a tlumení nárazů.

Foto: Mountfield

Štěpkovač Patriot PS 2600 rozřeže větve na štěpky, s nimiž lze zatopit v krbových kamnech. Oceníte tichý chod, komfortní ovládání i bezpečnostní pojistku. Výprodejová cena 3990 Kč.

Naštípané dřevo uložte do kůlny nebo pod nepromokavou plachtu. Dřevo lze uložit i pod přesah střechy kolem domu. Výhodou tohoto způsobu uložení dřeva je vyšší tepelná izolace domu.

Ochrana a bezpečnost

Při práci se dřevem používejte ochranný štít nebo aspoň ochranné brýle. Rukavice či ochrana sluchu by měla být samozřejmostí. Pro častější práci s motorovou pilou v lese použijte speciální kalhoty a bundu, která vás ochrání proti pořezání. Obuv má být vždy pevná, nejlépe s ocelovou špičkou.

Zakoupit si můžete i štípané dřevo, čímž odpadá veškerá příprava, ovšem pohybuje se ve vyšší cenové kategorii než špalky (či dříví nasbírané).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám