Hlavní obsah

Při nákupu nemovitosti sledujte lokalitu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektura domu a finální cena jsou důležité, ale při rozhodování hraje lokalita jasný prim! Chceme bydlet tam, kde to známe, máme přátele, rodinu. A zajímáme se stále více o atypické pasivní projekty.

Foto: Finep

Nejžádanější jsou řadové domy s přízemím a prvním patrem, garáží a venkovní plochou na další auto o velikosti do 180 m2.

Článek

Dům a interiér lze zrekonstruovat, uzpůsobit podle sebe. Ale místo, kde se nemovitost nachází, stěží významně ovlivníme. Vybíráme tedy s ohledem na budoucnost.

Poloha, poloha, poloha...

Prověříme, zda nepovede v blízkosti rušná komunikace, nehrozí další zástavba. Dáváme přednost projektům, které jsou jisté (nikoliv jen ve vizualizaci), mezi další bonusy patří: park, dětská hřiště, vodní plochy a komfortní dopravní obslužnost.

Podle odborníků preferujeme rodinný dům před bytovou zástavbou, zejména řadové domy. Prodávají se nejvíce v kategorii 4 nebo 5+kk o podlahové ploše do 170 až 180 m2 s přízemím a prvním patrem. Podstatná je garáž pro jedno auto a další parkovací plocha pro druhé. Zahrádky, konkrétně v Praze, mají rozlohu od 200 do 500 m2, ale klientům to nevadí. Preferují menší, bezúdržbové, kde se odpočívá u kávy.

Naprosto soběstačný dům

Dům nezávislý na inženýrských sítích, který je schopen si sám vyrobit elektrickou energii, teplo a zužitkovat vodu ze svého okolí, navrhl do soutěže Český ostrovní dům student architektury Filip Sládeček.

Foto: E.on energy globe

Projekt studenta Filipa Sládečka podporuje myšlenku šetrného bydlení.

Domek ve vnitrobloku

Vítán je každý atypický projekt s pasivní stavbou, která vykazuje nízkou energetickou náročnost. Zajímavým projektem je rodinný domek v husté zástavbě pražských činžáků, který má místo střechy zelenou zahrádku. Střecha plní více funkcí.

Foto: Jrd

Bytový dům s názvem Ecocity Malešice je první velkou výstavbou domu v pasivním standardu.

„Díky bakteriím v substrátu nám pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička nám ročně ušetří až 50 % vody,“ říká majitel domu Michal Šperling. Střešní porost také tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu před UV zářením.

Foto: E.on energy globe

Dřevem obložený pasivní dum je unikátní také systémem vytápění: kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie.

Dřevem obložený pasivní domek je unikátní i systémem vytápění, které kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie. Díky zemnímu výměníku se do domu v zimě dostává teplý a v létě naopak studený vzduch. Teplý proud majitelé využívají třeba k sušení prádla. Energeticky stavba dosahuje třídy A, patří mezi domy s nejnižší náročností.

Foto: E.on energy globe

V husté zástavbě pražských činžáku je pasivní rodinný domek. Má střešní kořenovou čističku, která čistí odpadní vodu. Vrací se pak do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání.

Rady při nákupu

Po každé prohlídce si sepišme, co se nám na nemovitosti líbilo a co nikoli. Makléř vyhodnotí a pomůže zúžit výběr, urychlí hledání nového domu.

Pro nemovitost, kterou chceme koupit, má dobrý makléř vytvořit tzv. srovnávací tržní analýzu a sdělit nám, zda je nemovitost nabízena za reálnou cenu, či ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám